Posljednju šansu vide u OHR-u

Darko Momić
Posljednju šansu vide u OHR-u

Banjaluka - Bošnjački političari, prije svega funkcioneri SDA, svakodnevno se zaklinju u "državu Bosnu i Hercegovinu", a istovremeno pozivaju visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu na intervencionizam i smjene.

Posljednji u nizu zvaničnika SDA koji 23 godine poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i formiranja državne zajednice BiH poziva OHR da zabranjuje političko djelovanje je potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija.

- Pozivam Visokog predstavnika, ako se izliječio od hronične zabrinutosti i impotentnosti, da smijeni najodgovornije u RS ili da im zabrani političko djelovanje i uticaj na dešavanja u javnom životu u RS i BiH - rekao je za federalne medije Čamdžija.

On je ocijenio da je politika ostvarivanja nerealizovanih ratnih ciljeva platforma djelovanja vlasti u RS, a kao razlog za intervenciju visokog predstavnika Čamdžija je naveo "kontinuitet dešavanja i napada na povratnike Bošnjake u Srpskoj, njihovu imovinu, jezik, kulturu, a nadasve vjeru".

Najviši funkcioneri Srpske i predstavnici srpskih političkih partija kategorično odbacuju Čamdžijine tvrdnje i kažu da njegovo pozivanje šefa OHR-a da smjenjuje i kažnjava predstavlja priznanje da država u koju se zaklinje ne funkcioniše.

Odgovor na ovakve tvrdnje dao je predsjednik Srpske koji je juče za "Večernje novosti" rekao:

- Iz Sarajeva se stalno plasira priča da je Bosna država. Pa da je država, ne bi je vodili stranci.

Mišljenje predsjednika Srpske i lidera SNSD-a dijeli i predsjednik banjalučkog odbora SP-a Goran Selak, koji kaže da je davno prošlo vrijeme kada su institucije Srpske bile na udaru visokih predstavnika.

- Zahvaljujući čvrstom kursu vladajuće koalicije, OHR više nema snagu da uklanja zvaničnike Republike Srpske sa njihovih funkcija i da im zabranjuje rad i to je odavno svima jasno. Bošnjački funkcioneri poput Keme Čamdžije trebalo bi da shvate da što više pozivaju OHR da reaguje, to je sve manje BiH, a ako im je to cilj, onda bujrum - kaže Selak.

Generalni sekretar PDP-a Perica Bundalo kaže da je izjava Keme Čamdžije samo još jedan u nizu predizbornih poteza, ističući da uloga OHR-a odavno nije ono što je nekada bila.

- Prošlo je deset godina od smjena OHR-a i ne bih rekao da su one dale bilo kakav rezultat. Zato i poziv na novi intervencionizam vidim kao potez u funkciji predizborne kampanje, a isto to je i pooštrena retorika s druge strane - kaže Bundalo.

Prepucavanje

Potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da Kemo Čamdžija svojim izjavama na pomaže nikome osim onima na čije kažnjavanje poziva.

- Nikakve intervencije ili smjene OHR-a niti su moguće, niti dolaze u obzir. Takve izjave nisu ništa drugo nego predizborno prepucavanje na kakvo smo navikli uoči svakih izbora između SDA i SNSD-a - kaže Glamočak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana