Породице Срба осуђених у Суду БиХ: Зауставити правно насиље над Србима

В. К.
Породице Срба осуђених у Суду БиХ: Зауставити правно насиље над Србима

Бањалука - Породице Срба осуђених у Суду БиХ за ратне злочине затражиле су у отвореном писму упућеном клубовима посланика у Народној скупштини РС да Српска предузме конкретне кораке како би било заустављено правно насиље у предметима ратних злочина које доводи до стигматизације српског народа.

Став породица је да треба формирати правни тим који би омогућио да у предметима ратних злочина оптуженима буде пружена стручна помоћ и који би уједно извршио ревизију пресуда Суда БиХ јер постоји низ пропуста чијим би отклањањем пресуде сигурно биле другачије.

- Треба омогућити ентитетским судовима да преузму све предмете ратних злочина који се налазе у Суду БиХ, чиме би била постигнута много већа објективност и заштићена основна права оптужених - наведено је у писму.

Указали су да је предмет против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића у Суду БиХ само посљедњи у низу еклатантних примјера како поступа правосуђе на нивоу БиХ.

- Од српских судија у Суду БиХ нисмо очекивали да буду на страни оптужених Срба, али јесмо да буду на страни правде и правичности, које су изостале - истакнуто је у писму за које су породице осуђених затражиле да буде прочитано на сједници парламента РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана