Porodice Srba osuđenih u Sudu BiH: Zaustaviti pravno nasilje nad Srbima

V. K.
Porodice Srba osuđenih u Sudu BiH: Zaustaviti pravno nasilje nad Srbima

Banjaluka - Porodice Srba osuđenih u Sudu BiH za ratne zločine zatražile su u otvorenom pismu upućenom klubovima poslanika u Narodnoj skupštini RS da Srpska preduzme konkretne korake kako bi bilo zaustavljeno pravno nasilje u predmetima ratnih zločina koje dovodi do stigmatizacije srpskog naroda.

Stav porodica je da treba formirati pravni tim koji bi omogućio da u predmetima ratnih zločina optuženima bude pružena stručna pomoć i koji bi ujedno izvršio reviziju presuda Suda BiH jer postoji niz propusta čijim bi otklanjanjem presude sigurno bile drugačije.

- Treba omogućiti entitetskim sudovima da preuzmu sve predmete ratnih zločina koji se nalaze u Sudu BiH, čime bi bila postignuta mnogo veća objektivnost i zaštićena osnovna prava optuženih - navedeno je u pismu.

Ukazali su da je predmet protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića u Sudu BiH samo posljednji u nizu eklatantnih primjera kako postupa pravosuđe na nivou BiH.

- Od srpskih sudija u Sudu BiH nismo očekivali da budu na strani optuženih Srba, ali jesmo da budu na strani pravde i pravičnosti, koje su izostale - istaknuto je u pismu za koje su porodice osuđenih zatražile da bude pročitano na sjednici parlamenta RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana