Покушај бијега терористе разоткрио нове пропусте Суда БиХ: На слободи шесторка осуђена за тероризам

Горан Маунага
Покушај бијега терористе разоткрио нове пропусте Суда БиХ: На слободи шесторка осуђена за тероризам

Сарајево - Шесторица терориста које је Суд БиХ 7. априла заједно са Енесом Мешићем правоснажно осудио на затворске казне због ратовања и припадности терористичкој организацији Исламска држава још се налазе на слободи јер им није одређен притвор, а не стижу им ни позиви за издржавање казни, сазнаје "Глас Српске".

Саговорник близак Суду БиХ каже да никоме од њих, као ни Мешићу, који је ове седмице ухапшен приликом покушаја илегалног преласка границе БиХ са Србијом на путу ка поновном одласку у Сирију, притвор није одређен и да су упркос опасности на слободи.

- У Суду БиХ су о посљедицама својих одлука почели да размишљају тек када је ухапшен Мешић приликом чињења истог кривичног дјела за које је већ осуђен на три године затвора. Зато ће ових дана сви из те групе добити позиве за издржавање затворских казни, а ко зна када би то било урађено да се није десило ово са Мешићем - каже наш саговорник.

Мешић и остали су правоснажном пресудом осуђени за кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам. Мешић је добио три године затвора, Адем Карамуја двије, Ибро Делић годину и 11 мјесеци, Мирза Капић годину и десет мјесеци, Јасмин Јашаревић и Салко Имамовић по годину и четири мјесеца, а Самир Хаџалић годину затвора.

У Суду БиХ се правдају мјерама забране које су изречене осуђеној седморки, иако се испоставило да оне не гарантују да неће починити ново кривично дјело. Портпарол Суда БиХ Аида Делић-Волаш каже да су Мешићу и другима изречене мјере забране уз привремено одузимање путних исправа.

- Тим мјерама остварена је сврха, с обзиром на то да су они током цијелог поступка били доступни Суду. Да су се изречене мјере забране показале ефикасним и након доношења другостепене пресуде, говори чињеница да је Мешић лишен слободе у покушају преласка границе - каже она.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да је Суд БиХ направио пропуст.

- Суд је тиме што га није послао на издржавање затворске казне Мешићу оставио могућност да смишља начин како да избјегне казну. И Суд БиХ и сви у овој држави морамо бити свјесни опасности кривичног дјела које је он извршио, степена његове радикализације и обучености коју је стекао док је био припадник терористичке организације. Не може се један делинквент који је, рецимо, починио неко кривично дјело у саобраћају, гледати на исти начин као особа која је смишљено отишла да се придружи терористичкој организацији - истакао је Мектић.

Мешић је један од најагресивнијих припадника вехабијске заједнице у Дубници код Калесије. Када је ухапшен, код себе је имао 5.000 евра и обиљежену карту Београда. Медији у Србији, позивајући се на надлежне институције, навели су да је намјеравао да организује терористичку акцију у том граду. Министар полиције Србије Небојша Стефановић изјавио је да је у хапшењу Мешића учествовала и српска полиција.

Саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним структурама каже да је осуђени Делић настањен у Зеници и да је похађао вјерску обуку коју је организовао вехабијски вођа Хусеин Боснић звани Билал. Делић је 2013. отпутовао редовним летом из Сарајева за Истанбул да би се пребацио на сиријско ратиште.

- Након што се вратио из Сирије, 2014. године је објавио хутбе о одбрани муџахида у којима подржава муџахедине у Сирији и говори о својим искуствима са тог ратишта - каже наш саговорник.

Према његовим ријечима, Капић, који је рођен у Бањалуци а настањен у Зеници, активан је припадник вехабијског покрета. У џихад у Сирију отпутовао је у јулу 2013. године редовном авио-линијом Сарајево - Истанбул са још неколико људи, а њихов одлазак у Сирију организовао је Боснић, који се налази у затвору због тероризма.

Упозорење Европола

У извјештају Европола "Стање и трендови тероризма у ЕУ" за 2017. наведено је да је више од 800 бораца из земаља западног Балкана отпутовало у Сирију да учествују у оружаном конфликту.

- Борбена искуства тих бораца могу бити искоришћена за цијепање етничких и националних граница након њиховог повратка кући. Радикална исламска идеологија доводи у питање традиционалну доминацију умјереног ислама у региону - упозорава Европол. У извјештају је наглашено да је основна терористичка пријетња по регион џихадски тероризам, који представљају и повратници из конфликтних зона Сирије и Ирака, и домаће радикализоване особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана