Pokušaj bijega teroriste razotkrio nove propuste Suda BiH: Na slobodi šestorka osuđena za terorizam

Goran Maunaga
Pokušaj bijega teroriste razotkrio nove propuste Suda BiH: Na slobodi šestorka osuđena za terorizam

Sarajevo - Šestorica terorista koje je Sud BiH 7. aprila zajedno sa Enesom Mešićem pravosnažno osudio na zatvorske kazne zbog ratovanja i pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država još se nalaze na slobodi jer im nije određen pritvor, a ne stižu im ni pozivi za izdržavanje kazni, saznaje "Glas Srpske".

Sagovornik blizak Sudu BiH kaže da nikome od njih, kao ni Mešiću, koji je ove sedmice uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice BiH sa Srbijom na putu ka ponovnom odlasku u Siriju, pritvor nije određen i da su uprkos opasnosti na slobodi.

- U Sudu BiH su o posljedicama svojih odluka počeli da razmišljaju tek kada je uhapšen Mešić prilikom činjenja istog krivičnog djela za koje je već osuđen na tri godine zatvora. Zato će ovih dana svi iz te grupe dobiti pozive za izdržavanje zatvorskih kazni, a ko zna kada bi to bilo urađeno da se nije desilo ovo sa Mešićem - kaže naš sagovornik.

Mešić i ostali su pravosnažnom presudom osuđeni za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Mešić je dobio tri godine zatvora, Adem Karamuja dvije, Ibro Delić godinu i 11 mjeseci, Mirza Kapić godinu i deset mjeseci, Jasmin Jašarević i Salko Imamović po godinu i četiri mjeseca, a Samir Hadžalić godinu zatvora.

U Sudu BiH se pravdaju mjerama zabrane koje su izrečene osuđenoj sedmorki, iako se ispostavilo da one ne garantuju da neće počiniti novo krivično djelo. Portparol Suda BiH Aida Delić-Volaš kaže da su Mešiću i drugima izrečene mjere zabrane uz privremeno oduzimanje putnih isprava.

- Tim mjerama ostvarena je svrha, s obzirom na to da su oni tokom cijelog postupka bili dostupni Sudu. Da su se izrečene mjere zabrane pokazale efikasnim i nakon donošenja drugostepene presude, govori činjenica da je Mešić lišen slobode u pokušaju prelaska granice - kaže ona.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da je Sud BiH napravio propust.

- Sud je time što ga nije poslao na izdržavanje zatvorske kazne Mešiću ostavio mogućnost da smišlja način kako da izbjegne kaznu. I Sud BiH i svi u ovoj državi moramo biti svjesni opasnosti krivičnog djela koje je on izvršio, stepena njegove radikalizacije i obučenosti koju je stekao dok je bio pripadnik terorističke organizacije. Ne može se jedan delinkvent koji je, recimo, počinio neko krivično djelo u saobraćaju, gledati na isti način kao osoba koja je smišljeno otišla da se pridruži terorističkoj organizaciji - istakao je Mektić.

Mešić je jedan od najagresivnijih pripadnika vehabijske zajednice u Dubnici kod Kalesije. Kada je uhapšen, kod sebe je imao 5.000 evra i obilježenu kartu Beograda. Mediji u Srbiji, pozivajući se na nadležne institucije, naveli su da je namjeravao da organizuje terorističku akciju u tom gradu. Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je u hapšenju Mešića učestvovala i srpska policija.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim strukturama kaže da je osuđeni Delić nastanjen u Zenici i da je pohađao vjersku obuku koju je organizovao vehabijski vođa Husein Bosnić zvani Bilal. Delić je 2013. otputovao redovnim letom iz Sarajeva za Istanbul da bi se prebacio na sirijsko ratište.

- Nakon što se vratio iz Sirije, 2014. godine je objavio hutbe o odbrani mudžahida u kojima podržava mudžahedine u Siriji i govori o svojim iskustvima sa tog ratišta - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Kapić, koji je rođen u Banjaluci a nastanjen u Zenici, aktivan je pripadnik vehabijskog pokreta. U džihad u Siriju otputovao je u julu 2013. godine redovnom avio-linijom Sarajevo - Istanbul sa još nekoliko ljudi, a njihov odlazak u Siriju organizovao je Bosnić, koji se nalazi u zatvoru zbog terorizma.

Upozorenje Evropola

U izvještaju Evropola "Stanje i trendovi terorizma u EU" za 2017. navedeno je da je više od 800 boraca iz zemalja zapadnog Balkana otputovalo u Siriju da učestvuju u oružanom konfliktu.

- Borbena iskustva tih boraca mogu biti iskorišćena za cijepanje etničkih i nacionalnih granica nakon njihovog povratka kući. Radikalna islamska ideologija dovodi u pitanje tradicionalnu dominaciju umjerenog islama u regionu - upozorava Evropol. U izvještaju je naglašeno da je osnovna teroristička prijetnja po region džihadski terorizam, koji predstavljaju i povratnici iz konfliktnih zona Sirije i Iraka, i domaće radikalizovane osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana