Počelo štampanje glasačkih listića - opozicija traži posmatrače

RTRS
Počelo štampanje glasačkih listića - opozicija traži posmatrače

Što se izbori bliže, to tenzije među političkim partijama sve više rastu. Počelo je štampanje oko 14 miliona glasačkih listića.

Iz CIK-a uvjeravaju da je proces štampanja i pakovanja najzaštićeniji segment izbornog procesa i da se odvija pod strogom kontrolom. U to ne vjeruju u opozicionom Savezu za pobjede.

Za svakog od 3,3 miliona birača po četiri papira, za četiri nivoa vlasti. Posao vrijedan više od milion KM. Iako je proces štampanja počeo, “Savez za pobjedu” poslao je CIK-u zahtjev da njihovi posmatrači prate štapmanje glasačkog materijala. Za 10 godina je, kažu, iz magacina CIK-a nestalo 35 tona papira na kojem se štampa glasački materijal, a jedno od obrazloženja jeste da je papir kalirao”.

“Interesantno je da niko o tome ne želi da razgovara, pa postavljamo pitanje koliko sada u magacinima nedostaje papira za štampanje glasačkog materijala. Upravo smo zbog ovakvih nedoumica tražili da prisustvujemo štapmanju izbornog materijala, da bi spriječili bilo kakve malverzacije”, rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Narodni poslanik Adam Šukalo rekao je da će SzP pokloniti CIK-u vagu kojom bi mjerili težinu papira na kojima se štampa glasački materijal.

Proces štampanja glasačkog materijala, kako kažu, prate afere zbog čega su izrazili sumnju da su firme koje ga štampaju bliske vladajućim strankama u Republici Srpskoj. Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, odbacio je spekulacije da upravlja i utiče na Centralnu izbornu komisiju, ali i podsjetio da postoji plan kako spriječiti izbore.

“Jedna od manipulacija je i ta priča o CIK-u, te o glasačkim listićima, kako to neko štampa. Sve je to dio scenarija koji znamo i koji smo prepoznali - da bude spriječeno proglašenje rezultata izbora”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Staša Košarac, izjavio je da su opozicione partije u Republici Srpskoj dobile zadatak da po svaku cijenu problematizuju i kriminalizuju predstojeće opšte izbore i institucije zadužene za njihovo provođenje.

“Sve su opcije u igri - od onih najradikalnijih, koje podrazumijevaju fizičko sprečavanje održavanja izbora, preko organizacije 'spontanog okupljanja građana' kojim bi se pokušala spriječiti primjena rezultata izbora, do svakodnevne produkcije i plasiranja lažnih vijesti o navodnim izbornim krađama, krađi izbornog materijala, štampanju listića i sličnim stvarima”, naglasio je Košarac.

Generator svih sumnji u vezi sa izborima jeste loš Izborni zakon, smatraju u Socijalističkoj partiji.

“Smatram da je krajnje vrijeme da idemo u ozbiljne promjene i reforme Izbornog zakona BiH. To se mora desiti nakon ovih izbora. Zalažemo se da se izborni proces objedini, da imamo u četvorogodišnjem mandatu i opšte i lokalne izbore”, rekao je Petar Đokić, predsjednik ove partije.

A to se sigurno neće dogoditi sve dok se ne konstituišu neki novi sazivi na svim nivoima vlasti u BiH. Do tada preostaje jedino da vjerujemo na riječ Centralnoj izbornoj komisiji koja kaže da se glasački materijal štampa pod video nadzorom, a svaki glasački listić osim vodenog žiga sadrži i druge sisteme zaštite koji garantuju potpunu zaštitu procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana