Петрић очекује ускоро наставак рада интерресорне радне групе

Срна
Петрић очекује ускоро наставак рада интерресорне радне групе

Сарајево - Предсједавајући Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ Бранко Петрић очекује да ће врло брзо бити сазвана сједница ове радне групе и настављен рад на измјени изборног законодавства.

"Покушавамо да обезбиједимо кворум за рад Интерресорне радне групе", рекао је Срни Петрић, који је и члан Централне изборне комисије /ЦИК/.


Он је додао да је очигледно да неки учесници у овом процесу очекују да виде судбину актуелних приједлога измјена и допуна Изборног закона, који се налазе у парламентарној процедури.

Уколико ускоро не буде могућ наставак рада Интерресорне радне групе на измјени Изборног закона, Петрић очекује да би барем могао бити настављен рад на измјени Закона о финансирању политичких странака.

Према његовим ријечима, оптимално би било да ова радна група заврши рад и да се договорена рјешења усвоје до краја године.

"Уколико се рјешења усагласе у Интерресорној групи, онда је њихово усвајање мање компликовано, јер нема спорних питања, проблем је са усаглашавањем питања која се тичу одлука Уставног суда БиХ и захтијевају мало дубљу интервенцију у изборном законодавству", констатовао је Петрић.

Он је истакао да ће Интерресорна група усагласити сва питања, која буде могла, а да ће оно што не буде у могућности, вјероватно, бити усаглашавано на вишим нивоима.

Подсјећајући да је крајњи рок за измјене и допуне изборног законодавства до расписивања избора идуће године, Петрић је рекао да би било добро да се то заврши раније.

"Одредба да се годину и више дана прије избора не мијења изборно законодавство односи се на фундаменталне елементе изборног процеса - изборне јединице, формулу о расподјели мандата, а за техничка питања или имплементацију пресуда није касно да се заврше до избора", закључио је Петрић.

Задњи пут Интерресорна радна група састала се крајем маја у Сарајеву, када је договорено да почетком јула буде одржан састанак на којем би био финализован рад овог радног тијела.

Интерресорну радну групу за измјену изборног законодавства БиХ чине по три представника Представничког и Дома народа Парламентарне скуштине, Савјета министара и ЦИК-а БиХ. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана