Petrić očekuje uskoro nastavak rada interresorne radne grupe

Srna
Petrić očekuje uskoro nastavak rada interresorne radne grupe

Sarajevo - Predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Branko Petrić očekuje da će vrlo brzo biti sazvana sjednica ove radne grupe i nastavljen rad na izmjeni izbornog zakonodavstva.

"Pokušavamo da obezbijedimo kvorum za rad Interresorne radne grupe", rekao je Srni Petrić, koji je i član Centralne izborne komisije /CIK/.


On je dodao da je očigledno da neki učesnici u ovom procesu očekuju da vide sudbinu aktuelnih prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Ukoliko uskoro ne bude moguć nastavak rada Interresorne radne grupe na izmjeni Izbornog zakona, Petrić očekuje da bi barem mogao biti nastavljen rad na izmjeni Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Prema njegovim riječima, optimalno bi bilo da ova radna grupa završi rad i da se dogovorena rješenja usvoje do kraja godine.

"Ukoliko se rješenja usaglase u Interresornoj grupi, onda je njihovo usvajanje manje komplikovano, jer nema spornih pitanja, problem je sa usaglašavanjem pitanja koja se tiču odluka Ustavnog suda BiH i zahtijevaju malo dublju intervenciju u izbornom zakonodavstvu", konstatovao je Petrić.

On je istakao da će Interresorna grupa usaglasiti sva pitanja, koja bude mogla, a da će ono što ne bude u mogućnosti, vjerovatno, biti usaglašavano na višim nivoima.

Podsjećajući da je krajnji rok za izmjene i dopune izbornog zakonodavstva do raspisivanja izbora iduće godine, Petrić je rekao da bi bilo dobro da se to završi ranije.

"Odredba da se godinu i više dana prije izbora ne mijenja izborno zakonodavstvo odnosi se na fundamentalne elemente izbornog procesa - izborne jedinice, formulu o raspodjeli mandata, a za tehnička pitanja ili implementaciju presuda nije kasno da se završe do izbora", zaključio je Petrić.

Zadnji put Interresorna radna grupa sastala se krajem maja u Sarajevu, kada je dogovoreno da početkom jula bude održan sastanak na kojem bi bio finalizovan rad ovog radnog tijela.

Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH čine po tri predstavnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skuštine, Savjeta ministara i CIK-a BiH. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana