Penzije rastu za tri odsto

Dragana Orlović
Penzije rastu za tri odsto

Banjaluka - Penzionere u Republici Srpskoj u toku ove godine očekuje vanredno povećanje penzija od tri odsto, saopštila je juče premijerka RS Željka Cvijanović, nakon sastanka sa predstavnicima banjalučke i prijedorske regije.

- Do povećanja penzija će doći kad se procijeni kada je najbolji momenat za to i u dogovoru sa predstavnicima penzionera - rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da Vlada Srpske preduzima korake u svim oblastima važnim za penzionere, od kojih je najvažnije zdravstvo, kako bi bile poboljšane usluge.

- U zdravstvu je potrebno otkloniti određene nedostatke koje smo zajedno identifikovali - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Vlada radi na tome da se zdravstvene ustanove stabilizuju, da smanje dugovanja, te da racionalnije posluju.

Cvijanovićeva je rekla da je sa penzionerima razgovarala i o stanju u privredi RS, jer od toga zavisi stanje u fondovima socijalne zaštite. Istakla je da je cilj RS da dostigne privredni rast od četiri do pet odsto, jer se bez dostizanja tog nivoa ne može osjetiti poboljšanje na tržištu radne snage, navodeći da je sigurna da će do toga doći.

Prvi čovjek penzionera u RS Rade Rakulj nada se da bi najavljeno povećanje penzija od tri odsto moglo biti i veće, ali juče nije želio da precizira za koliko. To bi sve, dodaje, trebalo detaljnije da bude dogovoreno idućeg mjeseca na Skupštini Udruženja penzionera RS, na koju je zvanično pozvana i Cvijanovićeva.

- Nadamo se da će premijerka doći u maju na tu skupštinu sa dobrim vijestima - rekao je Rakulj.

Dodao je da je isto stanje zdravstvene zaštite penzionera i na području banjalučke, prijedorske, dobojske, bijeljinske i sarajevske regije.

- U ovim regijama iskazano je siromaštvo i teškoće u njegovanju oboljelih u ustanovama i u pristupu zdravstvu - istakao je Rakulj.

Predsjednik Udruženja penzionera u Novom Gradu Nedeljko Zgonjanin rekao je da je djelimično zadovoljan najavljenim povećanjem penzija.

- Očekivali smo veće penzije na početku godine. Međutim, sada smo čuli da će se to povećanje desiti u toku ove godine. Bili bismo zadovoljniji da bude i četiri umjesto tri odsto, ali vidjećemo šta će biti - kazao je Zgonjanin.

Međutim, predsjednik Udruženja penzionera bijeljinske regije Savo Pantelić nije zadovoljan najavljenim povećanjem penzija od tri odsto. Ne pristaje, kaže, ni na kakvo povećanje ispod pet odsto.

- Ovo povećanje penzija "razvlače" već godinu. Čekamo sada sastanak republičkog upravnog odbora udruženja penzionera, gdje ćemo zauzeti stav da ne prihvatamo povećanje od tri odsto. Pa makar morali i na ulice - poručio je Pantelić.

Kao najveće i najčešće probleme penzionera u RS navodi niska primanja, loš pristup zdravstvenoj zaštiti i skupe lijekove. Sastanku premijerke i penzionera prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Visina penzija

Prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, iznos prosječne penzije za puni staž osiguranja je 497,95 KM, što čini 58,72 odsto od prosječne plate u RS.

Prosječna penzija za mart 2017. godine iznosi 341,54 KM i predstavlja 40,28 odsto prosječne plate u Srpskoj. Najniža penzija za minimalan staž od 15 godina je 174,44, a najviša  1.792 marke. Za isplatu penzije za mart potrebno je bilo 83 miliona KM u neto, odnosno 84 miliona KM u bruto iznosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana