Пензије расту за три одсто

Драгана Орловић
Пензије расту за три одсто

Бањалука - Пензионере у Републици Српској у току ове године очекује ванредно повећање пензија од три одсто, саопштила је јуче премијерка РС Жељка Цвијановић, након састанка са представницима бањалучке и приједорске регије.

- До повећања пензија ће доћи кад се процијени када је најбољи моменат за то и у договору са представницима пензионера - рекла је Цвијановићева.

Нагласила је да Влада Српске предузима кораке у свим областима важним за пензионере, од којих је најважније здравство, како би биле побољшане услуге.

- У здравству је потребно отклонити одређене недостатке које смо заједно идентификовали - казала је Цвијановићева.

Она је истакла да Влада ради на томе да се здравствене установе стабилизују, да смање дуговања, те да рационалније послују.

Цвијановићева је рекла да је са пензионерима разговарала и о стању у привреди РС, јер од тога зависи стање у фондовима социјалне заштите. Истакла је да је циљ РС да достигне привредни раст од четири до пет одсто, јер се без достизања тог нивоа не може осјетити побољшање на тржишту радне снаге, наводећи да је сигурна да ће до тога доћи.

Први човјек пензионера у РС Раде Ракуљ нада се да би најављено повећање пензија од три одсто могло бити и веће, али јуче није желио да прецизира за колико. То би све, додаје, требало детаљније да буде договорено идућег мјесеца на Скупштини Удружења пензионера РС, на коју је званично позвана и Цвијановићева.

- Надамо се да ће премијерка доћи у мају на ту скупштину са добрим вијестима - рекао је Ракуљ.

Додао је да је исто стање здравствене заштите пензионера и на подручју бањалучке, приједорске, добојске, бијељинске и сарајевске регије.

- У овим регијама исказано је сиромаштво и тешкоће у његовању обољелих у установама и у приступу здравству - истакао је Ракуљ.

Предсједник Удружења пензионера у Новом Граду Недељко Згоњанин рекао је да је дјелимично задовољан најављеним повећањем пензија.

- Очекивали смо веће пензије на почетку године. Међутим, сада смо чули да ће се то повећање десити у току ове године. Били бисмо задовољнији да буде и четири умјесто три одсто, али видјећемо шта ће бити - казао је Згоњанин.

Међутим, предсједник Удружења пензионера бијељинске регије Саво Пантелић није задовољан најављеним повећањем пензија од три одсто. Не пристаје, каже, ни на какво повећање испод пет одсто.

- Ово повећање пензија "развлаче" већ годину. Чекамо сада састанак републичког управног одбора удружења пензионера, гдје ћемо заузети став да не прихватамо повећање од три одсто. Па макар морали и на улице - поручио је Пантелић.

Као највеће и најчешће проблеме пензионера у РС наводи ниска примања, лош приступ здравственој заштити и скупе лијекове. Састанку премијерке и пензионера присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић и директор Фонда ПИО Младен Милић.

Висина пензија

Према подацима Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС, износ просјечне пензије за пуни стаж осигурања је 497,95 КМ, што чини 58,72 одсто од просјечне плате у РС.

Просјечна пензија за март 2017. године износи 341,54 КМ и представља 40,28 одсто просјечне плате у Српској. Најнижа пензија за минималан стаж од 15 година је 174,44, а највиша  1.792 марке. За исплату пензије за март потребно је било 83 милиона КМ у нето, односно 84 милиона КМ у бруто износу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана