Отворено писмо управном одбору PIC-а о Инцковој изјави

Срна
Отворено писмо управном одбору PIC-а о Инцковој изјави

Бањалука - Руководство Српске демократске странке /СДС/ упутиће отворено писмо Управном одбору Савјета за спровођење мира /PIC/ поводом увредљиве за српски народ изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка, рекао је посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић.

Он је додао да ће СДС о томе обавијестити и амбасаде САД, Русије, Велике Британије, Њемачке и Делегације ЕУ у БиХ.

Шешић је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом Инцкове изјаве којом пореди Дан Републике Српске са даном НДХ, појаснио да ће СДС у писму навести разлоге зашто је Инцкова изјава неприхватљива и увредљива за српски народ и чињенице из Другог свјетског рата у БиХ и злочинима НДХ, али и да ће тражити и реакцију потписница Дејтонског мировног споразума.

"На који начин ће реаговати, видјећемо из одговора PIC-а, јер је компликован начин смјењивања тренутног високог представника. Тражимо да се ограде од Инцкове изјаве, да покажу да се са њом не слажу и да је то његово лично мишљење", додао је Шешић.

Шешић је рекао да ова изјава поставља питање Инцковог политичког и дипломатског кредибилитета, као и извјештаја које подноси Савјету безбједности УН, али и питање да ли грађани Републике Српске и српски народ могу да му дају повјерење у спровођењу Дејтонског споразума.

Он је подсјетио да је СДС најоштрије осудио изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка изречену након прославе Дана Републике Српске. "Његова изјава је за нас скандалозна, неприхватљива и увредљива. Увредљива је за све грађане Републике Српске, али и за све Србе широм свијета", додао је Шешић.

Он је појаснио да СДС конференцијом за новинаре жели да упути Инцка на неке историјске чињенице, као што је Анекс четири Дејтонског мировног споразума који говори о томе да је Република Српска међународно призната са свим својим институцијама, као један од два ентитета БиХ.

"Желимо га подсјетити и на Анекс десет, који говори о задатку високог представника, а то је да спроводи Дејтонски мировни споразум и да ради на његовом очувању и ширењу мира, што он својим изјавама не ради", додао је Шешић.

Он је рекао да Инцка треба подсјетити да је у Другом свјетском рату усташка НДХ побила више од милион Срба на најзвјерскији могући начин - клањем, те да је српски народ у БиХ, али и бившој Југославији учествовао у борби против нацизма и фашизма.

"Његова изјава за нас је увредљива, јер вријеђа све борце Републике Српске који су дали животе за Републику Српску, али и оне који су преживјели рат, јер су стварали Републику Српску да би спријечили исти покољ који се десио 1941. године", нагласио је Шешић.

Коментаришући изјаву хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић да Република Српска није настала 9. јануара, да је то фалсификат и провокација, Шешић је рекао да је то доказ да у Хрватској још живи нацизам и фашизам, односно усташтво.

"Сваки коментар на њене изјаве је сувишан, ако се само сјетимо њене изјаве о српским чоколадама. То показује какво је њено мишљење о Србима", сматра Шешић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана