Otvoreno pismo upravnom odboru PIC-a o Inckovoj izjavi

Srna
Otvoreno pismo upravnom odboru PIC-a o Inckovoj izjavi

Banjaluka - Rukovodstvo Srpske demokratske stranke /SDS/ uputiće otvoreno pismo Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ povodom uvredljive za srpski narod izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, rekao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić.

On je dodao da će SDS o tome obavijestiti i ambasade SAD, Rusije, Velike Britanije, Njemačke i Delegacije EU u BiH.

Šešić je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom Inckove izjave kojom poredi Dan Republike Srpske sa danom NDH, pojasnio da će SDS u pismu navesti razloge zašto je Inckova izjava neprihvatljiva i uvredljiva za srpski narod i činjenice iz Drugog svjetskog rata u BiH i zločinima NDH, ali i da će tražiti i reakciju potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Na koji način će reagovati, vidjećemo iz odgovora PIC-a, jer je komplikovan način smjenjivanja trenutnog visokog predstavnika. Tražimo da se ograde od Inckove izjave, da pokažu da se sa njom ne slažu i da je to njegovo lično mišljenje", dodao je Šešić.

Šešić je rekao da ova izjava postavlja pitanje Inckovog političkog i diplomatskog kredibiliteta, kao i izvještaja koje podnosi Savjetu bezbjednosti UN, ali i pitanje da li građani Republike Srpske i srpski narod mogu da mu daju povjerenje u sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

On je podsjetio da je SDS najoštrije osudio izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka izrečenu nakon proslave Dana Republike Srpske. "Njegova izjava je za nas skandalozna, neprihvatljiva i uvredljiva. Uvredljiva je za sve građane Republike Srpske, ali i za sve Srbe širom svijeta", dodao je Šešić.

On je pojasnio da SDS konferencijom za novinare želi da uputi Incka na neke istorijske činjenice, kao što je Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o tome da je Republika Srpska međunarodno priznata sa svim svojim institucijama, kao jedan od dva entiteta BiH.

"Želimo ga podsjetiti i na Aneks deset, koji govori o zadatku visokog predstavnika, a to je da sprovodi Dejtonski mirovni sporazum i da radi na njegovom očuvanju i širenju mira, što on svojim izjavama ne radi", dodao je Šešić.

On je rekao da Incka treba podsjetiti da je u Drugom svjetskom ratu ustaška NDH pobila više od milion Srba na najzvjerskiji mogući način - klanjem, te da je srpski narod u BiH, ali i bivšoj Jugoslaviji učestvovao u borbi protiv nacizma i fašizma.

"Njegova izjava za nas je uvredljiva, jer vrijeđa sve borce Republike Srpske koji su dali živote za Republiku Srpsku, ali i one koji su preživjeli rat, jer su stvarali Republiku Srpsku da bi spriječili isti pokolj koji se desio 1941. godine", naglasio je Šešić.

Komentarišući izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da Republika Srpska nije nastala 9. januara, da je to falsifikat i provokacija, Šešić je rekao da je to dokaz da u Hrvatskoj još živi nacizam i fašizam, odnosno ustaštvo.

"Svaki komentar na njene izjave je suvišan, ako se samo sjetimo njene izjave o srpskim čokoladama. To pokazuje kakvo je njeno mišljenje o Srbima", smatra Šešić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana