Oštra osuda terorističkog napada u Istanbulu

Srna
Oštra osuda terorističkog napada u Istanbulu

Sarajevo - Savjet ministara BiH oštro je osudio teroristički napad na aerodromu "Kemal Ataturk" u Istanbulu u kojem je smrtno stradalo i povrijeđeno više desetina lica i izrazio podršku Vladi Turske u borbi protiv terorizma.

Ministri su na današnjoj sjednici konstatovali da je bezbjednost građana u BiH prioritet, te istakli potrebu jačanja institucionalnih kapaciteta u BiH za borbu protiv pošasti terorizma, koji predstavlja globalnu prijetnju miru.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim su precizirane i jasnije definisane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona.

Načela izmjena i dopuna Zakona o upravi su odgovornost, pouzdanost, pravna sigurnost, otvorenost i transparentnost, a njihovo praktično provođenje približiće BiH evropskim načelima javne uprave i javnog upravljanja, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, između ostalog, osigurava se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i u institucijama koje obavljaju usko specijalizovane stručne i druge poslove jer će, umjesto sadašnjih savjetnika rukovodilaca ovih institucija, te poslove obavljati rukovodeći državni službenici.

Takođe, sistemski se pristupa rješavanju pitanja posebnih uslova za imenovanje rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca upravnih organizacija u situaciji kada posebnim zakonom nisu propisani posebni uslovi za imenovanje. Istovremeno se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Ministarstvo pravde dostaviće Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.

Ministri su danas utvrdili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.


Ovim se obezbjeđuje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva se uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Ovim zakonima se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/. Navedeni zakoni su upućeni u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Ministri su danas usvojili i Politiku Savjeta ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH, čime je realizovan dio obaveza iz Reformske agende 2015-2018. godine, ali i dio obaveza iz Pisma namjere koje su vlasti BiH uputile Međunarodnom monetarnom fondu iz nadležnosti Savjeta ministara BiH.

Prema Politici, u institucijama BiH nema povećanja osnovice na platu, uključujući povećanje osnovice na platu, koeficijenata i naknada zaposlenih, a u srednjoročnom periodu biće izrađeni planovi za smanjenje administracije u institucijama BiH, kako bi javna uprava bila efikasnija i jednostavnija s manje troškova.

Na sjednici je usvojena i dopuna informacije Ministarstva komunikacija i saobraćaja o preduzetim mjerama i aktivnostima za pripremu delegacije BiH za nastup na predstojećem samitu u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana