Опозиција крије карте о даљим потезима у Скупштини

В. К. - Ж. Д.
Опозиција крије карте о даљим потезима у Скупштини

Бањалука - Шефови посланичких клубова у Народној скупштини РС наћи ће се идуће седмице за истим столом, послије чега би требало да буде познат термин нове сједнице, судбина референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, али и то да ли ће опозиција поново физички блокирати рад парламента.

Посебна сједница Скупштине РС на којој би требало да буде разматрана одлука о суспензији одлуке о референдуму могла би да буде одржана почетком октобра. Предсједник парламента РС Недељко Чубриловић у петак је рекао да ће консултације о заказивању 22. редовне сједнице бити идуће седмице. Изразио је наду да опозиција неће поново блокирати рад Скупштине.

- На наредном засједању наћи ће се ревизорски извјештаји и консолидовани извјештај о извршењу буџета - рекао је Чубриловић и додао да ће гласати за то да се интерпелације опозиције и поред мањкавости, нађу на сједници.

Говорећи о суспензији одлуке о референдуму, Чубриловић је истакао да је то много боље рјешење него да се иде у нову неизвјесност, иако је и даље споран рад Суда и Тужилаштва.

Потпредсједник СДС-а и посланик у парламенту РС Недељко Гламочак је рекао да ће се посланици ове странке одазвати позиву из Скупштине, али да ће свој став дефинисати у зависности од тога колико скупштинска већина буде поштивала законе и пословник. Посланик НДП-а Драган Чавић је рекао да опозиција неће напуштати Скупштину, али неће дозволити да се одржавају сједнице све док не буде поштивања закона.

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак изјавила је у петак да одлуку о референдуму треба анулирати. Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је Кормакова овом изјавом "не само изашла из оквира доброг дипломатског понашања, већ носи и дозу злурадости, јер суспензију референдума покушава довести у везу са санкцијама које су САД наметнуле по њеном диктату".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана