Одбачена тужба против Перића

Горан Маунага
Одбачена тужба против Перића

Сарајево - Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ одбацила је као неосновану тужбу коју је против судије Суда БиХ Бранка Перића подигао тужилац Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а, сазнаје "Глас Српске".

- Та одлука донесена је веома брзо. Осим навода из поднесених пријава три бошњачка удружења жртава рата, никаквих доказа није било за оно за шта терете Перића. Тужба је одбачена као неоснована и та одлука ускоро ће бити прослијеђена странкама - рекао је саговорник "Гласа Српске" близак ВСТС-у.

Процес против Перића отворен је након што је Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а у фебруару поднијела дисциплинску тужбу јер је у медијима указао да ратни генерали Армије РБиХ нису процесуирани за злочине над Србима. Тужба је поднесена на основу притужбе коју је дисциплинском тужиоцу поднијело Удружење жртава и свједока геноцида у БиХ. Удружење је Перића пријавило због навода које је изнио у колумни објављеној у "Независним новинама" у фебруару 2015. године. Перић је у колумни написао да у Сарајеву нема политичке воље да се суди командантима Армије РБиХ и да су данас на власти политике које су довеле муџахедине и које су им давале политичку подршку. У пријави је наведено да је Перић јавно позивао на оптуживање генерала Армије РБиХ у чијој су зони одговорности почињени злочини над Србима.

Саговорник "Гласа" каже да је већина чланова ВСТС-а оцијенила да је дисциплински тужилац неосновано подигао тужбу против Перића и да су отпочетка били убијеђени да ће је одбацити првостепена комисија.

- Неки су такав став мало промијенили након што је Перић и послије подизања тужбе иступао у медијима. У ВСТС-у му је речено да се суздржи иступа у медијима док је активна тужба против њега. Очекивали су да ће тако и бити, али он је наставио са иступима у јавности. Ипак, ни то није поколебало чланове комисије да донесу одлуку о одбацивању тужбе - рекао је наш саговорник и додао да би и у случају да је одлучено да Перић буде санкционисан, то било само у виду опомене.

Перић је у понедјељак пред члановима комисије имао оштар наступ, истичући да је ВСТС постао изоловани центар политичке моћи и да дисциплински поступак против њега представља суђење и ВСТС-у као институцији и његовим члановима. Истакао је да политика пријети да потпуно уништи независност правосуђа.

- Добро сам разумио шта ми оптужба импутира. Разумио сам и контекст, и позадину, и намјере, и циљ. Политика се до те мјере увукла у правосуђе да су и до мене дошли пипци те хоботнице. Пред вама је тужба без доказа - казао је Перић и подвукао да је то незамисливо за било коју власт у демократској држави.

Дисциплински тужилац Мирза Хаџиомеровић казао је у завршним ријечима да је Перић прекршио кодекс јер је у јавности говорио о предметима који су у току.

Мандић и "Елта"

Суд БиХ је крајем маја ослободио предсједника Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије Милана Мандића и новинаре бањалучке телевизије "Елта" оптужби за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Кривичну пријаву против Мандића и новинара "Елте" такође су поднијели представници бошњачких удружења из Сребренице због Мандићеве изјаве 19. фебруара 2014. године. Он је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", у емисији, између осталог, рекао да ће њихове говоре стићи Божија правда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана