Нови докази за Орићеве злочине

Горан Маунага
Нови докази за Орићеве злочине

Београд, Сарајево - Тужилаштво Србије за ратне злочине прикупило је потпуно нове доказе током истраге ратног злочина над Србима у Залазју у Сребреници, за који су осумњичени сребренички командант Армије РБиХ Насер Орић и још четири особе и уступиће их Тужилаштву БиХ.

Рекао је то "Гласу Српске" извор близак српском тужилаштву и нагласио да је ријеч о доказима којих није било на суђењу Орићу у Хашком трибуналу, а који се односе на убиство девет српских цивила у мјесту Залазје 12. јула 1992. године.

- Српско тужилаштво које осим против Орића, истрагу води и против Хакије Мехољића, Нурије Хусића, Амира Мехмедовића и Смаје Манџића очекује да Тужилаштво БиХ нове доказе провјери, евентуално прошири и затим достави Суду БиХ на процесуирање осумњичених - каже овај извор. Додаје да ће Тужилаштво Србије овог пута радити на томе да буду избјегнуте раније грешке у сличним случајевима када су расписиване потјернице за држављанима БиХ осумњиченим за ратне злочине иако није било никаквог изгледа за њихово изручење Србији.

- Послије таквог искуства, кад расписивањем потјерница нисмо ништа добили, једино је сврсисходно то да се процес против њих води у БиХ - каже он.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да су већ разговарали са Тужилаштвом Србије у вези са овим предметом.

- Већ смо остварили контакт у вези са могућностима размјене информација и доказа у том предмету ради евентуалног формирања предмета у Тужилаштву БиХ - каже Грубешић.

Први потпредсједник Владе Србије у оставци Александар Вучић оцијенио је јуче да би завршетак ове истраге био велика и важна ствар за цијели регион. Он сматра да је недвосмислено утврђено да су осумњичени починили тешке злочине на подручју општине Сребреница до Зворника.

- Надам се да ће они бити доведени пред лице правде. Србија не води кампању против наведених лица или било којег Бошњака или других народа. Србија хоће да сви починиоци злочина одговарају пред правосудним органима - рекао је Вучић.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA) добиле су прије неколико дана захтјев Интерпола Београд за провјеру адреса на којима живе осумњичени. У SIPA су рекли да ће убрзо завршити провјере.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Младен Грујичић очекује да ће Орић и остали бити ускоро ухапшени и процесуирани.

- Ако бошњачки политички врх не буде имао утицаја на надлежне институције БиХ, Орић и остали ће убрзо одговарати за злочине које су починили у сребреничким српским селима -  рекао је Грујичић.

Представник породица српских жртава из Братунца Радојка Филиповић истиче да су на подручју Сребренице, а под командом Насера Орића почињени злочини над 3.267 Срба.

У нападу на Залазје којим је командовао Орић 12. јула 1992. убијено је 37 мјештана, а село је запаљено. Свједоци су изјавили да су, поред Орића, нападом командовали и Зулфо Турсуновић и Манџић који је био командант бригаде Поточари АРБиХ.

Мехољић је у то вријеме био шеф сребреничке полиције. Свједок Велисав Весић изјавио је раније да су међу предводницима у масакрирању Срба у Залазју били Амир Мехмедовић звани Геза те полицајац из Братунца Нурија Хусић звани Сенахид.

Према ријечима свједока, у полицијску станицу у Сребреници живи су одведени мјештани Слободан Илић, Драгомир Вујадиновић, Петко и Бранко Симић, Миладин Тубић, Иван Цвјетиновић, Момчило Ракић, Милисав Илић и Марко Јеремић. Сви су касније убијени на најбруталније начине.

Суђење у Хагу

Орић је у Хагу 2008. године ослобођен након што му је суђено по оптужници која га је теретила за смрт девет заробљених Срба у сребреничкој полицијској станици, окрутно поступање према притвореницима и безобзирно уништавање 12 српских села од љета 1992. до краја 1993. године, када је био командант Армије РБиХ у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана