Novi dokazi za Orićeve zločine

Goran Maunaga
Novi dokazi za Orićeve zločine

Beograd, Sarajevo - Tužilaštvo Srbije za ratne zločine prikupilo je potpuno nove dokaze tokom istrage ratnog zločina nad Srbima u Zalazju u Srebrenici, za koji su osumnjičeni srebrenički komandant Armije RBiH Naser Orić i još četiri osobe i ustupiće ih Tužilaštvu BiH.

Rekao je to "Glasu Srpske" izvor blizak srpskom tužilaštvu i naglasio da je riječ o dokazima kojih nije bilo na suđenju Oriću u Haškom tribunalu, a koji se odnose na ubistvo devet srpskih civila u mjestu Zalazje 12. jula 1992. godine.

- Srpsko tužilaštvo koje osim protiv Orića, istragu vodi i protiv Hakije Meholjića, Nurije Husića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića očekuje da Tužilaštvo BiH nove dokaze provjeri, eventualno proširi i zatim dostavi Sudu BiH na procesuiranje osumnjičenih - kaže ovaj izvor. Dodaje da će Tužilaštvo Srbije ovog puta raditi na tome da budu izbjegnute ranije greške u sličnim slučajevima kada su raspisivane potjernice za državljanima BiH osumnjičenim za ratne zločine iako nije bilo nikakvog izgleda za njihovo izručenje Srbiji.

- Poslije takvog iskustva, kad raspisivanjem potjernica nismo ništa dobili, jedino je svrsishodno to da se proces protiv njih vodi u BiH - kaže on.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da su već razgovarali sa Tužilaštvom Srbije u vezi sa ovim predmetom.

- Već smo ostvarili kontakt u vezi sa mogućnostima razmjene informacija i dokaza u tom predmetu radi eventualnog formiranja predmeta u Tužilaštvu BiH - kaže Grubešić.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije u ostavci Aleksandar Vučić ocijenio je juče da bi završetak ove istrage bio velika i važna stvar za cijeli region. On smatra da je nedvosmisleno utvrđeno da su osumnjičeni počinili teške zločine na području opštine Srebrenica do Zvornika.

- Nadam se da će oni biti dovedeni pred lice pravde. Srbija ne vodi kampanju protiv navedenih lica ili bilo kojeg Bošnjaka ili drugih naroda. Srbija hoće da svi počinioci zločina odgovaraju pred pravosudnim organima - rekao je Vučić.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobile su prije nekoliko dana zahtjev Interpola Beograd za provjeru adresa na kojima žive osumnjičeni. U SIPA su rekli da će ubrzo završiti provjere.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić očekuje da će Orić i ostali biti uskoro uhapšeni i procesuirani.

- Ako bošnjački politički vrh ne bude imao uticaja na nadležne institucije BiH, Orić i ostali će ubrzo odgovarati za zločine koje su počinili u srebreničkim srpskim selima -  rekao je Grujičić.

Predstavnik porodica srpskih žrtava iz Bratunca Radojka Filipović ističe da su na području Srebrenice, a pod komandom Nasera Orića počinjeni zločini nad 3.267 Srba.

U napadu na Zalazje kojim je komandovao Orić 12. jula 1992. ubijeno je 37 mještana, a selo je zapaljeno. Svjedoci su izjavili da su, pored Orića, napadom komandovali i Zulfo Tursunović i Mandžić koji je bio komandant brigade Potočari ARBiH.

Meholjić je u to vrijeme bio šef srebreničke policije. Svjedok Velisav Vesić izjavio je ranije da su među predvodnicima u masakriranju Srba u Zalazju bili Amir Mehmedović zvani Geza te policajac iz Bratunca Nurija Husić zvani Senahid.

Prema riječima svjedoka, u policijsku stanicu u Srebrenici živi su odvedeni mještani Slobodan Ilić, Dragomir Vujadinović, Petko i Branko Simić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Momčilo Rakić, Milisav Ilić i Marko Jeremić. Svi su kasnije ubijeni na najbrutalnije načine.

Suđenje u Hagu

Orić je u Hagu 2008. godine oslobođen nakon što mu je suđeno po optužnici koja ga je teretila za smrt devet zarobljenih Srba u srebreničkoj policijskoj stanici, okrutno postupanje prema pritvorenicima i bezobzirno uništavanje 12 srpskih sela od ljeta 1992. do kraja 1993. godine, kada je bio komandant Armije RBiH u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana