Nezakonita odluka o popisu mora da bude poništena

Željka Domazet
Nezakonita odluka o popisu mora da bude poništena

Sarajevo - Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić zatražio je od direktora te agencije Velimira Jukića i njegovog zamjenika Fadila Fatića da odluka o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka dobijenih popisom stanovnika bude stavljena van snage.

Jukić je nedavno bez saglasnosti predstavnika RS donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka dobijenih popisom stanovništva iz 2013. godine. Prema toj odluci, koja je juče objavljena u "Službenom listu BiH", čime je stupila na snagu, oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica biće tretirani kao stalni stanovnici BiH, iako godinama žive u inostranstvu. Time bi mogao da bude ostvaren cilj bošnjačkih političara da Bošnjaci čine više od 50 odsto stanovništva BiH.

- Primjenom predloženog programa dobićemo nezakonite i netačne podatke koji nikome neće koristiti niti će biti referentni. Kršenjem Zakona o popisu stanovništva Agencija za statistiku će napraviti ozbiljan pravni presedan i trajno urušiti svoju poziciju i ugled kod statističkih institucija - naveo je Popić u dopisu koji je u posjedu "Glasa Srpske" i koji je juče dostavljen i srpskim poslanicima i delegatima u Parlamentu BiH.

Popić je podvukao da direktor Agencije za statistiku BiH nema ovlašćenje niti mogućnost da samostalno donese program obrade, posebno u situaciji nepostojanja konsenzusa između tri statističke institucije.

- Ako jedna od te tri institucije nije dala saglasnost za takav pristup, to jasno pokazuje da se podacima ni unutar statističkih institucija niti u široj javnosti neće vjerovati. Član 20. i 21. Zakona o popisu propisuju da entitetski zavodi učestvuju u izradi programa, a da program utvrđuje Agencija za statistiku BiH. Program koji je donesen nije usaglašen ni između statističkih institucija, ni u Centralnom popisnom birou i na kraju ni u okviru same Agencije za statistiku - istakao je Popić.

Naglasio je da član 37. Zakona o popisu definiše da Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi utvrđuju popisne tabele i objavljuju rezultate popisa određene jedinstvenim programom za obradu podataka u periodu od 1. jula 2014. do 1. jula 2016. godine.

- I preostali podaci treba da budu objavljeni u roku. Preostali podaci u ovom slučaju su gotovo svi podaci dobijeni popisom. Potpisivanje dokumenta gdje se definiše da će se njihova obrada vršiti nakon zakonskog roka je takođe kršenje zakona. Jasno je da treba pristupiti izmjeni zakona koji se odnosi na rokove - naveo je Popić.

Na poništavanje odluke koju je donio Jukić juče su pozvali i poslanici iz RS u Parlamentu BiH. Predstavnički dom Parlamenta BiH, međutim, zbog protivljenja poslanika iz FBiH, nije prihvatio inicijativu SNSD-a i SDS-a da Savjet ministara BiH bude zadužen da do naredne sjednice dostavi informaciju o Jukićevoj odluci. Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac kazao je da su stranke iz FBiH onemogućile raspravu o popisu ističući da ne postoji spremnost ni u Savjetu ministara da o tome raspravlja.

- Ne tražimo ništa više nego da se jednako pitamo kao i FBiH, koja očito vodi ovaj proces. Predlažemo kadru Saveza za promjene u Savjetu ministara da učestvuje u radu, ali ne i u donošenju odluka dok ovo pitanje ne bude riješeno - predložio je Košarac.

Dodao je da je Savjet ministara trebalo da traži od direktora Agencije za statistiku BiH da povuče odluku i da bude produžen rok za objavu rezultata popisa koji ističe 1. jula.

- Nisu Agencija i njen direktor iznad Savjeta ministara i Parlamenta. Rezultati treba da izraze stanje kakvo jeste, a ne nečije političke potrebe i želje - rekao je Košarac.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da ovo pitanje treba da bude na narednoj sjednici Parlamenta i da bi bilo dobro da na sjednicu dođe Jukić. Momčilo Novaković iz NDP-a je izrazio uvjerenje da će na sljedećoj sjednici biti dokazano da je Jukićeva odluka nezakonita. Poslanici iz FBiH su tvrdili da nije riječ o nelegalnoj odluci i da Parlament nema potrebe da raspravlja o tome.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović kaže da ta institucija nema nadležnost za popis.

- Savjet ministara nije u situaciji da o ovome donosi bilo kakve odluke i dostavlja izvještaje. Zavod za statistiku RS ima mogućnost da reaguje - rekao je Šarović.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak statističkim institucijama tvrdi, međutim, da Savjet ministara ima mogućnosti da poništi Jukićevu odluku, s obzirom na to da nije zasnovana na zakonu, zbog čega može da proizvede samo neželjene posljedice. Pojašnjava da je Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave BiH propisano da su samostalne upravne organizacije odgovorne upravo Savjetu ministara.

- I Agencija za statistiku je samostalna upravna organizacija i stoga je odgovorna Savjetu ministara. Zakonom o upravi propisano je da direktora samostalne upravne organizacije imenuje Savjet ministara i da je rukovodilac obavezan da na osnovu i u okviru Ustava, zakona i smjernica Savjeta ministara savjesno vrši povjerenu funkciju - ističe naš sagovornik i dodaje da je Savjet ministara ranije imao rasprave o ključnim pitanjima u vezi sa popisom i donosio zaključke koje su primjenjivale statističke institucije.

Preuzete obaveze

Naš sagovornik naglašava da je Savjet ministara BiH 2012. potpisao memorandum o razumijevanju sa Međunarodnom posmatračkom operacijom (IMO) čiji je cilj da bude verifikovano fer i nepristrasno popisivanje.

- Shodno tome IMO izvještaje i pisma šalje direktno i predsjedavajućem Savjeta ministara i u njima poziva da Savjet zajedno sa tri statističke institucije primijeni njihove preporuke. Savjet ministara određuje koordinatora popisa, a Centralni popisni biro i Agencija za statistiku informišu Savjet ministara - ističe naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana