Незаконита одлука о попису мора да буде поништена

Жељка Домазет
Незаконита одлука о попису мора да буде поништена

Сарајево - Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић затражио је од директора те агенције Велимира Јукића и његовог замјеника Фадила Фатића да одлука о усвајању јединственог програма обраде података добијених пописом становника буде стављена ван снаге.

Јукић је недавно без сагласности представника РС донио одлуку о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва из 2013. године. Према тој одлуци, која је јуче објављена у "Службеном листу БиХ", чиме је ступила на снагу, око 196.000 људи из спорних пописница биће третирани као стални становници БиХ, иако годинама живе у иностранству. Тиме би могао да буде остварен циљ бошњачких политичара да Бошњаци чине више од 50 одсто становништва БиХ.

- Примјеном предложеног програма добићемо незаконите и нетачне податке који никоме неће користити нити ће бити референтни. Кршењем Закона о попису становништва Агенција за статистику ће направити озбиљан правни преседан и трајно урушити своју позицију и углед код статистичких институција - навео је Попић у допису који је у посједу "Гласа Српске" и који је јуче достављен и српским посланицима и делегатима у Парламенту БиХ.

Попић је подвукао да директор Агенције за статистику БиХ нема овлашћење нити могућност да самостално донесе програм обраде, посебно у ситуацији непостојања консензуса између три статистичке институције.

- Ако једна од те три институције није дала сагласност за такав приступ, то јасно показује да се подацима ни унутар статистичких институција нити у широј јавности неће вјеровати. Члан 20. и 21. Закона о попису прописују да ентитетски заводи учествују у изради програма, а да програм утврђује Агенција за статистику БиХ. Програм који је донесен није усаглашен ни између статистичких институција, ни у Централном пописном бироу и на крају ни у оквиру саме Агенције за статистику - истакао је Попић.

Нагласио је да члан 37. Закона о попису дефинише да Агенција за статистику БиХ и ентитетски заводи утврђују пописне табеле и објављују резултате пописа одређене јединственим програмом за обраду података у периоду од 1. јула 2014. до 1. јула 2016. године.

- И преостали подаци треба да буду објављени у року. Преостали подаци у овом случају су готово сви подаци добијени пописом. Потписивање документа гдје се дефинише да ће се њихова обрада вршити након законског рока је такође кршење закона. Јасно је да треба приступити измјени закона који се односи на рокове - навео је Попић.

На поништавање одлуке коју је донио Јукић јуче су позвали и посланици из РС у Парламенту БиХ. Представнички дом Парламента БиХ, међутим, због противљења посланика из ФБиХ, није прихватио иницијативу СНСД-а и СДС-а да Савјет министара БиХ буде задужен да до наредне сједнице достави информацију о Јукићевој одлуци. Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац казао је да су странке из ФБиХ онемогућиле расправу о попису истичући да не постоји спремност ни у Савјету министара да о томе расправља.

- Не тражимо ништа више него да се једнако питамо као и ФБиХ, која очито води овај процес. Предлажемо кадру Савеза за промјене у Савјету министара да учествује у раду, али не и у доношењу одлука док ово питање не буде ријешено - предложио је Кошарац.

Додао је да је Савјет министара требало да тражи од директора Агенције за статистику БиХ да повуче одлуку и да буде продужен рок за објаву резултата пописа који истиче 1. јула.

- Нису Агенција и њен директор изнад Савјета министара и Парламента. Резултати треба да изразе стање какво јесте, а не нечије политичке потребе и жеље - рекао је Кошарац.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић казала је да ово питање треба да буде на наредној сједници Парламента и да би било добро да на сједницу дође Јукић. Момчило Новаковић из НДП-а је изразио увјерење да ће на сљедећој сједници бити доказано да је Јукићева одлука незаконита. Посланици из ФБиХ су тврдили да није ријеч о нелегалној одлуци и да Парламент нема потребе да расправља о томе.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић каже да та институција нема надлежност за попис.

- Савјет министара није у ситуацији да о овоме доноси било какве одлуке и доставља извјештаје. Завод за статистику РС има могућност да реагује - рекао је Шаровић.

Саговорник "Гласа Српске" близак статистичким институцијама тврди, међутим, да Савјет министара има могућности да поништи Јукићеву одлуку, с обзиром на то да није заснована на закону, због чега може да произведе само нежељене посљедице. Појашњава да је Законом о министарствима и другим органима управе БиХ прописано да су самосталне управне организације одговорне управо Савјету министара.

- И Агенција за статистику је самостална управна организација и стога је одговорна Савјету министара. Законом о управи прописано је да директора самосталне управне организације именује Савјет министара и да је руководилац обавезан да на основу и у оквиру Устава, закона и смјерница Савјета министара савјесно врши повјерену функцију - истиче наш саговорник и додаје да је Савјет министара раније имао расправе о кључним питањима у вези са пописом и доносио закључке које су примјењивале статистичке институције.

Преузете обавезе

Наш саговорник наглашава да је Савјет министара БиХ 2012. потписао меморандум о разумијевању са Међународном посматрачком операцијом (ИМО) чији је циљ да буде верификовано фер и непристрасно пописивање.

- Сходно томе ИМО извјештаје и писма шаље директно и предсједавајућем Савјета министара и у њима позива да Савјет заједно са три статистичке институције примијени њихове препоруке. Савјет министара одређује координатора пописа, а Централни пописни биро и Агенција за статистику информишу Савјет министара - истиче наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана