Nema uslova za zatvaranje OHR-a, Rusija nije podržala Kominike

Srna
Nema uslova za zatvaranje OHR-a, Rusija nije podržala Kominike

Sarajevo - Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je danas da u BiH nema potrebnog napretka da bi OHR bio zatvoren i istakao da tekst kominikea sa sjednice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ u BiH nije podržao predstavnik Rusije.

Incko je kao jedan od razloga za to naveo neslaganje sa formulacijom u vezi sa NATO-om.

 


"Mi smo u kominikeu imali neku formulaciju koja je glasila da NATO države i Japan podržavaju Mapu puta i to je njima smetalo", naveo je Incko.

Incko je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a, rekao da su u pojedinim oblastima u BiH neslaganja sve dublja, zbog čega je došlo do usporavanja, pa čak i potpune stagnacije reformi.

On je naveo da se moraju sprovesti predstojeći izbori u BiH i da treba izmijeniti izborno zakonodavstvo, posebno kada je riječ o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da ne bi došlo do "mostarizacije".

"OHR neće reagovati na izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH i neće nametati izborni zakon. To je u nadležnosti domaćih aktera", poručio je Incko.

On kaže da je na sastanku PIC-a razgovarano o mogućim političkim rješenjima i identifikovani su problemi.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Denis Hern smatra da o izbornom zakonodavstvu treba da se dogovore domaći politički akteri koji za to imaju dovoljno vremena.

On je naveo da je Upravni odbor PIC-a pozvao vlasti u BiH da pojačaju regionalnu saradnju.

Hern kaže da je na današnjem sastanku bilo riječi i o borbi protiv korupcije i kriminala, a konstatovano je i da vlasti u BiH treba da nađu dugoročna rješenja za probleme u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana