Народна скупштина Српске није извршила одлуку о Дану Српске

Срна
Народна скупштина Српске није извршила одлуку о Дану Српске

Сарајево - Уставни суд БиХ утврдио је данас рјешењем да Народна скупштина Републике Српске није извршила његову одлуку од 26. новембра прошле године којом се захтијева усаглашавање Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да је на данашњој пленарној сједници овог суда у Сарајеву констатовао да Народна скупштина Републике Српске није предузела конкретне мјере с циљем извршења Одлуке о допустивости и меритуму од 26. новембра 2015. године, односно да активности Народне скупштине Републике Српске нису резултирале мјерама које би на крају довеле до усаглашавања члана Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ, како је то наложено у предметној одлуци Уставног суда.

Сходно томе, Уставни суд БиХ утврдио је да одредба члана Закона о празницима Републике Српске престаје да важи наредног дана од дана објављивања рјешења у "Службеном гласнику БиХ".

Рјешење ће бити достављено Тужилаштву БиХ и објављено у "Службеном гласнику БиХ", "Службеним новинама ФБиХ", "Службеном гласнику Републике Српске" и "Службеном гласнику дистрикта Брчко БиХ".

Уставни суд БиХ констатовао је да је рок за извршење одлуке од 26. новембра 2015. године Народној скупштини Републике Српске истекао 25. јуна.

Уставни суд БиХ запажа да је Народна скупштина Републике Српске 17. јуна 2016. године поднијела захтјев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. године, о којем је он одлучио на пленарној сједници 17. септембра.

Закључено је да Народна скупштина Републике Српске у свом захтјеву за преиспитивање није презентовала никакве нове чињенице које би могле да утичу на другачије одлучење Уставног суда БиХ у предметном случају.

Због тога је Уставни суд БиХ закључио да не постоје оправдани разлози за усвајање захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда од 26. новембра прошле године, те је тај захтјев одбијен.

Имајући у виду све напријед наведено, као и на основу увида у одлуке Народне скупштине Републике Српске објављене у "Службеном гласнику Републике Српске", Уставни суд је закључио да Народна скупштина Српске није у остављеном року усагласила члан 3б) Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ.

Уставни суд подсјећа да је својом одлуком од 26. новембра одредио начин и рок за извршење одлуке.

У саопштењу се подсјећа да су, према Уставу БиХ, одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да је свако физичко и правно лице дужно да поштује коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ, а сви органи власти дужни су да у оквиру својих надлежности утврђених Уставом и законом проводе одлуке Уставног суда БиХ.

Уставни суд подсјећа да одлуком којом утврђује несагласност одредби закона са Уставом БиХ може да доносиоцу закона одреди рок за усаглашавање који не може бити дужи од шест мјесеци, те ће, ако се у остављеном року не отклони утврђена несагласност, својом одлуком утврдити да несагласне одредбе закона престају да важе наредног дана од дана објављивања те одлуке у "Службеном гласнику БиХ".

С обзиром на то да Народна скупштина Републике Српске није извршила коначну и обавезујућу одлуку Уставног суда у остављеном року, Уставни суд БиХ је одлучио како је наведено.

Све одлуке о апелацијама усвојене на сједници биће достављене подносиоцима апелација у року од мјесец дана и објављене на интернет-страници Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ на данашњој сједници размотрио и усвојио Средњорочни план свога рада за период од 2017. до 2019. године, План рада за 2017. годину и Буџет Уставног суда БиХ за 2017. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана