Наплатне кућице у Гламочанима биће уклоњене

Марина Чигоја
Наплатне кућице у Гламочанима биће уклоњене

Бањалука - Наплатне кућице у Гламочанима код Бањалуке, које никада нису ни пуштене у рад, биће уклоњење.

Одлуку о уклањању кућица донијела је Влада РС на посљедњој сједници, у функцији Скупштине акционара "Путева РС", а на приједлог управе овог предузећа.

Одлуком је предвиђено да наплатне кућице буду уклоњене и стациониране у чувани простор до доношења коначне одлуке о продаји путем лицитације или евентуалном уступању неком другом. "Путеви" су дужни и да тај дио пута доведу у безбједно стање и омогуће несметано одвијање саобраћаја.

Директор "Путева РС" Душко Гојић рекао је да они још нису добили одлуку Владе, односно Скупштине акционара, али да ће поступити по тој одлуци, наводећи да је уклањање кућица био један од њихових приједлога.

Кућице, које се налазе на магистралном путу Бањалука - Клашнице, никада нису стављене у функцију јер нису испуњене законске претпоставке за то, односно због тога што наплата путарине није могућа на магистралном путу. Наплата путарине успостављена је само неколико километара даље - на аутопуту Бањалука - Градишка у мјесту Јакуповци.

У Министарству саобраћаја и веза РС су истакли да су "Путеви РС" поставили кућице без њихове сагласности те подсјетили да је према Закону о јавним путевима наплата путарине могућа само на аутопуту и брзом путу, а не и на магистралним путевима.

- Дакле, предузеће "Путеви РС" никада није имало законски основ за успостављање система наплате, док је 2011. године донесен и правилник којим је прецизније дефинисано гдје и на који начин се може вршити наплата. Такође, управљач пута не може сам донијети одлуку о успостављању наплате без сагласности других надлежних органа, јер би онда и општине и градови имали могућност да самоиницијативно уведу наплату на локалним путевима којима газдују - казали су у министарству.

Окружно тужилаштво у Бањалуци недавно је отворило истрагу против бивших руководилаца у предузећу "Путеви РС" Младена Лазендића, Недељка Кнежевића, Слободана Удовичића и Мирослава Јанковића. Тужилаштво је завршило њихово испитивање и прикупља додатну документацију, а тужилац Славица Матијаш, која води овај предмет, рекла је да су сва четворица у цијелости негирали наводе из наредбе о спровођењу истраге. Тужилачка одлука требало би да буде донесена до краја овог мјесеца.

Бивши директори "Путева" Лазендић и Кнежевић и некадашњи извршни директори за техничке послове у том јавном предузећу Удовичић и Јанковић осумњичени су да су изградњом наплатних кућица у Гламочанима оштетили предузеће за 2,1 милион марака.

Центар јавне безбједности Бањалука је 30. октобра поднио извјештај Окружном тужилаштву против њих због постојања основа сумње да су приликом изградње објеката за наплату путарине у Гламочанима, на магистралном путу М-16 Бањалука - Клашнице, починили кривично дјело несавјесно привредно пословање, оштетивши предузеће за 2,1 милион марака.

Извјештај

У извјештају ЦЈБ Бањалука је прецизирано да су Младен Лазендић и Слободан Удовичић 21. септембра 2010. године потписали уговор за реконструкцију и модернизацију магистралног пута на дионици Приједорска петља - Клашнице. У оквиру тог уговора изграђене су наплатне кућице, за које је утрошено 1,38 милиона КМ.

Истакнуто је да су Недељко Кнежевић и Мирослав Јанковић касније потписали уговор за извођење додатних радова на наплатним кућицама, на основу којег је изграђена централна наплатна кућица вриједна око 715.000 марака.

Бивши руководиоци који су под истрагом

Младен Лазендић

Недељко Кнежевић

Слободан Удовичић

Мирослав Јанковић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана