Naplatne kućice u Glamočanima biće uklonjene

Marina Čigoja
Naplatne kućice u Glamočanima biće uklonjene

Banjaluka - Naplatne kućice u Glamočanima kod Banjaluke, koje nikada nisu ni puštene u rad, biće uklonjenje.

Odluku o uklanjanju kućica donijela je Vlada RS na posljednjoj sjednici, u funkciji Skupštine akcionara "Puteva RS", a na prijedlog uprave ovog preduzeća.

Odlukom je predviđeno da naplatne kućice budu uklonjene i stacionirane u čuvani prostor do donošenja konačne odluke o prodaji putem licitacije ili eventualnom ustupanju nekom drugom. "Putevi" su dužni i da taj dio puta dovedu u bezbjedno stanje i omoguće nesmetano odvijanje saobraćaja.

Direktor "Puteva RS" Duško Gojić rekao je da oni još nisu dobili odluku Vlade, odnosno Skupštine akcionara, ali da će postupiti po toj odluci, navodeći da je uklanjanje kućica bio jedan od njihovih prijedloga.

Kućice, koje se nalaze na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, nikada nisu stavljene u funkciju jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za to, odnosno zbog toga što naplata putarine nije moguća na magistralnom putu. Naplata putarine uspostavljena je samo nekoliko kilometara dalje - na autoputu Banjaluka - Gradiška u mjestu Jakupovci.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su istakli da su "Putevi RS" postavili kućice bez njihove saglasnosti te podsjetili da je prema Zakonu o javnim putevima naplata putarine moguća samo na autoputu i brzom putu, a ne i na magistralnim putevima.

- Dakle, preduzeće "Putevi RS" nikada nije imalo zakonski osnov za uspostavljanje sistema naplate, dok je 2011. godine donesen i pravilnik kojim je preciznije definisano gdje i na koji način se može vršiti naplata. Takođe, upravljač puta ne može sam donijeti odluku o uspostavljanju naplate bez saglasnosti drugih nadležnih organa, jer bi onda i opštine i gradovi imali mogućnost da samoinicijativno uvedu naplatu na lokalnim putevima kojima gazduju - kazali su u ministarstvu.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci nedavno je otvorilo istragu protiv bivših rukovodilaca u preduzeću "Putevi RS" Mladena Lazendića, Nedeljka Kneževića, Slobodana Udovičića i Miroslava Jankovića. Tužilaštvo je završilo njihovo ispitivanje i prikuplja dodatnu dokumentaciju, a tužilac Slavica Matijaš, koja vodi ovaj predmet, rekla je da su sva četvorica u cijelosti negirali navode iz naredbe o sprovođenju istrage. Tužilačka odluka trebalo bi da bude donesena do kraja ovog mjeseca.

Bivši direktori "Puteva" Lazendić i Knežević i nekadašnji izvršni direktori za tehničke poslove u tom javnom preduzeću Udovičić i Janković osumnjičeni su da su izgradnjom naplatnih kućica u Glamočanima oštetili preduzeće za 2,1 milion maraka.

Centar javne bezbjednosti Banjaluka je 30. oktobra podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv njih zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom izgradnje objekata za naplatu putarine u Glamočanima, na magistralnom putu M-16 Banjaluka - Klašnice, počinili krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje, oštetivši preduzeće za 2,1 milion maraka.

Izvještaj

U izvještaju CJB Banjaluka je precizirano da su Mladen Lazendić i Slobodan Udovičić 21. septembra 2010. godine potpisali ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju magistralnog puta na dionici Prijedorska petlja - Klašnice. U okviru tog ugovora izgrađene su naplatne kućice, za koje je utrošeno 1,38 miliona KM.

Istaknuto je da su Nedeljko Knežević i Miroslav Janković kasnije potpisali ugovor za izvođenje dodatnih radova na naplatnim kućicama, na osnovu kojeg je izgrađena centralna naplatna kućica vrijedna oko 715.000 maraka.

Bivši rukovodioci koji su pod istragom

Mladen Lazendić

Nedeljko Knežević

Slobodan Udovičić

Miroslav Janković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana