Највише вјерују полицији, предсједнику и универзитету

Дарко Гавриловић
Највише вјерују полицији, предсједнику и универзитету

Бањалука - Становници Републике Српске, када је ријеч о институцијама, највеће повјерење имају у полицију, предсједника РС и универзитет, док најмање вјерују ОХР-у, Европској унији и судству.

Показали су то резултати истраживања јавног мњења које је за “Глас Српске” урадила агенција “Ипсос Стратеџик маркетинг”. Истраживање је обављено у периоду од 16. до 21. маја ове године.

Повјерење у полицију има 63 одсто становника, у предсједника РС 61 одсто, а у универзитет 54 одсто грађана Српске.

С друге стране, у полицију нема повјерење 34 одсто грађана, у универзитет 30 одсто, а у предсједника 38 одсто становника.

Полиција и предсједник РС добили су знатно више позитивних оцјена од универзитета, али универзитет има најмање негативних оцјена.

На четвртом мјесту по повјерењу су медији, у које вјерује 58 одсто испитаника, а потом Влада са 53 одсто повјерења и Народна скупштина, у коју вјерује 50 одсто испитаника.

У збиру са негативним поенима медији имају 21 одсто повјерења грађана у плусу, Влада десет одсто, а Скупштина шест одсто.

С друге стране, више негативних него позитивних оцјена имају Борачка организација, синдикат, судство, ЕУ и ОХР.

Синдикат и Борачка организација имају по 51 одсто негативних оцјена. Повјерење у синдикат има 39 одсто, а у Борачку организацију 42 одсто становника. У збиру позитивних и негативних поена синдикат је, када је ријеч о повјерењу, у минусу од 12, а БОРС од девет одсто.

Судству не вјерује 55 одсто, док му је позитивну оцјену дало 35 одсто становника Српске, чиме је минус у повјерењу 20 одсто.

Највеће неповјерење грађани имају у ОХР, којем је негативну оцјену дало 67 одсто, а позитивну свега 19 одсто испитаних. Укупна негативна скала ОХР-а је минус 48 одсто.

Европској унији не вјерује 54 одсто, док јој је 32 одсто грађана дало позитивну оцјену.

Резултати истраживања показују да нешто више од четвртине, односно 26 одсто грађана РС сматра да њихове интересе најбоље заступа Српска православна црква.

Да њихове интересе најбоље заступа Влада Српске изјаснило се 21 одсто становника РС.

За 12 одсто грађана РС њихове интересе најбоље заступају локалне власти, док по шест одсто сматра да то најбоље раде медији, синдикат и Борачка организација.

Чак 17 одсто становника одговорило је да не зна која институција или организација најбоље заступа њихове интересе.

Четири одсто испитаних сматра да ниједна институција не заступа њихове интересе, док је два одсто становника одбило да се изјасни о овом питању.

Рад Владе

Истраживање је показало да је четвртина становника, односно 25 одсто, задовољна радом Владе РС. Међу њима је 17 одсто навело да су “углавном задовољни”, а осам одсто да су “веома задовољни”.

Радом Владе РС није задовољно 36 одсто грађана.  По 18 одсто испитаних дало је одговор да “углавном нису задовољни” и да “уопште нису задовољни” радом Владе.

Резултати истраживања показују да чак 39 одсто становника нема став о дјеловању Владе, чијим радом нису ни задовољни ни незадовољни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана