Najviše vjeruju policiji, predsjedniku i univerzitetu

Darko Gavrilović
Najviše vjeruju policiji, predsjedniku i univerzitetu

Banjaluka - Stanovnici Republike Srpske, kada je riječ o institucijama, najveće povjerenje imaju u policiju, predsjednika RS i univerzitet, dok najmanje vjeruju OHR-u, Evropskoj uniji i sudstvu.

Pokazali su to rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je za “Glas Srpske” uradila agencija “Ipsos Stratedžik marketing”. Istraživanje je obavljeno u periodu od 16. do 21. maja ove godine.

Povjerenje u policiju ima 63 odsto stanovnika, u predsjednika RS 61 odsto, a u univerzitet 54 odsto građana Srpske.

S druge strane, u policiju nema povjerenje 34 odsto građana, u univerzitet 30 odsto, a u predsjednika 38 odsto stanovnika.

Policija i predsjednik RS dobili su znatno više pozitivnih ocjena od univerziteta, ali univerzitet ima najmanje negativnih ocjena.

Na četvrtom mjestu po povjerenju su mediji, u koje vjeruje 58 odsto ispitanika, a potom Vlada sa 53 odsto povjerenja i Narodna skupština, u koju vjeruje 50 odsto ispitanika.

U zbiru sa negativnim poenima mediji imaju 21 odsto povjerenja građana u plusu, Vlada deset odsto, a Skupština šest odsto.

S druge strane, više negativnih nego pozitivnih ocjena imaju Boračka organizacija, sindikat, sudstvo, EU i OHR.

Sindikat i Boračka organizacija imaju po 51 odsto negativnih ocjena. Povjerenje u sindikat ima 39 odsto, a u Boračku organizaciju 42 odsto stanovnika. U zbiru pozitivnih i negativnih poena sindikat je, kada je riječ o povjerenju, u minusu od 12, a BORS od devet odsto.

Sudstvu ne vjeruje 55 odsto, dok mu je pozitivnu ocjenu dalo 35 odsto stanovnika Srpske, čime je minus u povjerenju 20 odsto.

Najveće nepovjerenje građani imaju u OHR, kojem je negativnu ocjenu dalo 67 odsto, a pozitivnu svega 19 odsto ispitanih. Ukupna negativna skala OHR-a je minus 48 odsto.

Evropskoj uniji ne vjeruje 54 odsto, dok joj je 32 odsto građana dalo pozitivnu ocjenu.

Rezultati istraživanja pokazuju da nešto više od četvrtine, odnosno 26 odsto građana RS smatra da njihove interese najbolje zastupa Srpska pravoslavna crkva.

Da njihove interese najbolje zastupa Vlada Srpske izjasnilo se 21 odsto stanovnika RS.

Za 12 odsto građana RS njihove interese najbolje zastupaju lokalne vlasti, dok po šest odsto smatra da to najbolje rade mediji, sindikat i Boračka organizacija.

Čak 17 odsto stanovnika odgovorilo je da ne zna koja institucija ili organizacija najbolje zastupa njihove interese.

Četiri odsto ispitanih smatra da nijedna institucija ne zastupa njihove interese, dok je dva odsto stanovnika odbilo da se izjasni o ovom pitanju.

Rad Vlade

Istraživanje je pokazalo da je četvrtina stanovnika, odnosno 25 odsto, zadovoljna radom Vlade RS. Među njima je 17 odsto navelo da su “uglavnom zadovoljni”, a osam odsto da su “veoma zadovoljni”.

Radom Vlade RS nije zadovoljno 36 odsto građana.  Po 18 odsto ispitanih dalo je odgovor da “uglavnom nisu zadovoljni” i da “uopšte nisu zadovoljni” radom Vlade.

Rezultati istraživanja pokazuju da čak 39 odsto stanovnika nema stav o djelovanju Vlade, čijim radom nisu ni zadovoljni ni nezadovoljni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana