На челу колоне према Тузли биле елитне јединице

Д. М.
На челу колоне према Тузли биле елитне јединице

Бањалука - У јулу 1995. године из Поточара је у пробој кренуло 3.000 до 5.000 наоружаних припадника Армије БиХ и одређени број је погинуо или рањен и остављани су на лицу мјеста.

Ово су навели поручник Армије БиХ Мехмед Нукић и војник Енвер Бехтић који су 14. јула 1995. године послије напуштања Сребренице прешли Дрину и завршили у Србији, гдје су заробљени и гдје су дали изјаве официрима Контраобавјештајне групе Војске Југославије.

Они су у изјави у чијем посједу је “Глас Српске” навели да је начелник Штаба 28. дивизије Армије БиХ Рамиз Бећиревић 11. јула на састанку са командантима бригада издао наређење да се жене, дјеца и старци смјесте код посматрача УН у Поточарима, а да су сви војно способни мушкарци добили конкретне задатке у вези са пробијањем линије Војске Републике Српске и извлачења према Тузли, при чему је посебно наређено да се “ВРС не смије предати ниједан припадник”.

- На челу колоне која се 12. јула 1995. године пробијала из Сребренице према Тузли, биле су “елитне јединице и то извиђачи и добровољци Армије БиХ, чији је задатак био пробијање одбране ВРС” - наводи се у њиховој изјави.

Енвер Бехтић је у изјави навео да је лакше рањен од ручне бомбе коју је активирао један рањени војник Армије БиХ ради извршења самоубиства.

Нукић и Бехтић су потврдили да су се 14. јула одвојили од главнине снага Армије БиХ након чега су пронашли чамац и прешли Дрину да би их на путу Љубовија - Мали Зворник пресрела и ухапсила полицијска патрола која их је касније предала официрима КОС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана