Na čelu kolone prema Tuzli bile elitne jedinice

D. M.
Na čelu kolone prema Tuzli bile elitne jedinice

Banjaluka - U julu 1995. godine iz Potočara je u proboj krenulo 3.000 do 5.000 naoružanih pripadnika Armije BiH i određeni broj je poginuo ili ranjen i ostavljani su na licu mjesta.

Ovo su naveli poručnik Armije BiH Mehmed Nukić i vojnik Enver Behtić koji su 14. jula 1995. godine poslije napuštanja Srebrenice prešli Drinu i završili u Srbiji, gdje su zarobljeni i gdje su dali izjave oficirima Kontraobavještajne grupe Vojske Jugoslavije.

Oni su u izjavi u čijem posjedu je “Glas Srpske” naveli da je načelnik Štaba 28. divizije Armije BiH Ramiz Bećirević 11. jula na sastanku sa komandantima brigada izdao naređenje da se žene, djeca i starci smjeste kod posmatrača UN u Potočarima, a da su svi vojno sposobni muškarci dobili konkretne zadatke u vezi sa probijanjem linije Vojske Republike Srpske i izvlačenja prema Tuzli, pri čemu je posebno naređeno da se “VRS ne smije predati nijedan pripadnik”.

- Na čelu kolone koja se 12. jula 1995. godine probijala iz Srebrenice prema Tuzli, bile su “elitne jedinice i to izviđači i dobrovoljci Armije BiH, čiji je zadatak bio probijanje odbrane VRS” - navodi se u njihovoj izjavi.

Enver Behtić je u izjavi naveo da je lakše ranjen od ručne bombe koju je aktivirao jedan ranjeni vojnik Armije BiH radi izvršenja samoubistva.

Nukić i Behtić su potvrdili da su se 14. jula odvojili od glavnine snaga Armije BiH nakon čega su pronašli čamac i prešli Drinu da bi ih na putu Ljubovija - Mali Zvornik presrela i uhapsila policijska patrola koja ih je kasnije predala oficirima KOS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana