NATO i EUFOR koče isplatu novca

Marijana Miljić
NATO i EUFOR koče isplatu novca

Sarajevo - Predstavnici NATO-a i EUFOR-a na razne načine pokušavaju dovesti u zabludu svoje bivše radnike u BiH i spriječiti isplatu naknada iz radnog odnosa koje su im ostali dužni, tvrde njihovi advokati Avdo Salihbegović i Hajrudin Kapetanović.

Oni u pravnoj bici zastupaju radnike koje su angažovali NATO i EUFOR od početka 1996. godine u sklopu svojih misija u BiH. Hiljade nekadašnjih radnika su od 2010. godine počeli da predaju zahtjeve za naknadu doprinosa, troškova prevoza i ishrane i otpremnina koji im nisu isplaćeni za vrijeme dok su službovali u NATO-u i EUFOR-u. Njihovi advokati ističu da su naišli na niz blokada, zbog čega će o svemu obavijestiti i centralu NATO-a u Briselu i tražiti njihovo izjašnjavanje o ovom problemu.

- Od 1.000 predatih zahtjeva nijedan nije pravosnažno riješen. Predmeti su godinama smješteni u ladicama lokalnih zvaničnika EUFOR-a i NATO-a. Pomoć nismo dobili ni od političara u BiH, koji bi mogli zaštititi državljane od brutalne nepravde u režiji ovih sila. U interesu institucija je da pomognu građanima da dobiju naknade, a na taj način bi i entitetski fondovi dobili desetine, ako ne i stotine miliona KM, jer se radi o velikom broju zaposlenih koji su godinama radili bez ovih naknada. Radnici su ostavljeni na vjetrometini zakulisnih radnji lokalnih moćnika u EUFOR-u i NATO-u - tvrde advokati.

Salihbegović i Kapetanović podsjećaju da sudovi u BiH nisu bili nadležni za vođenje postupaka protiv međunarodnih mirovnih snaga, zbog čega su ugovoreni dvostepeni postupci, sastav nezavisnih komisija koje o tome odlučuju i rokovi za donošenje odluka.

- Sve što je dogovoreno niko od čelnika NATO-a i EUFOR-a ne poštuje jer donose nezakonite, neprincipijelne, nemoralne i neprofesionalne odluke. U ovim predmetima odluke se donose na osnovu sile i zakona jačeg jer bivši radnici ne mogu parirati najvećoj vojno-političkoj organizaciji u svijetu. Predstavnici EUFOR-a i NATO-a svakodnevno pokušavaju na podmukao način napraviti pometnju, dovesti u zabludu i prevariti radnike davanjem lažnih informacija - naveli su advokati.

Salihbegović i Kapetanović kažu da će nastaviti borbu svim mogućim sredstvima kako bi njihovi klijenti ostvarili prava koja im pripadaju na osnovu radnog zakonodavstva.

- Radnici su imali pravo na naknade, što je potvrđeno kroz primjer turskog kontingenta NATO-a i EUFOR-a koji je isplatio novac u vansudskom postupku, dok su sudovi u Italiji i Španiji obavezali njihove vlade da isplate naknade na osnovu ugovora koji su zaključeni u BiH - navode advokati.

Bivši zaposleni u međunarodnim snagama u BiH lani su protestovali u Banjaluci i Sarajevu, a tvrde da EUFOR i NATO treba da im isplate po 80.000 KM.

U NATO štabu Sarajevo naveli su da su u novembru 2016. počeli  rješavati zahtjeve u postupcima koje vodi Komisija za odštetne zahtjeve.

- Riječ je o kontinuiranom procesu u okviru kog se očekuje da će komisija u februaru 2017. godine obraditi još jedan broj predmeta. Nijedan predmet koji je u postupku rješavanja odštetnih zahtjeva nije još riješen. Ako u nekom predmetu ne bude donesena odluka ili rješenje na sjednici Komisije za odštetne zahtjeve, podnosioci imaju mogućnost da ulože žalbu pred Arbitražnim tribunalom, koji donosi odluke koje su obavezujuće za stranke - naveli su u NATO štabu.

Zabrana medijima

Advokati bivših radnika međunarodnih misija ističu da problem predstavlja i što je medijima zabranjeno prisustvo prilikom donošenja odluke od strane drugostepene komisije.

- Za ovu odluku glasao je čak i predstavnik FBiH, zbog čega od Federacije tražimo da imenuju novog člana, koji neće iznevjeriti ni državu ni njene građane i koji će glasati u duhu pravičnosti, savjesnosti i zakona - naveli su advokati Avdo Salihbegović i Hajrudin Kapetanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana