НАТО и ЕУФОР коче исплату новца

Маријана Миљић
НАТО и ЕУФОР коче исплату новца

Сарајево - Представници НАТО-а и ЕУФОР-а на разне начине покушавају довести у заблуду своје бивше раднике у БиХ и спријечити исплату накнада из радног односа које су им остали дужни, тврде њихови адвокати Авдо Салихбеговић и Хајрудин Капетановић.

Они у правној бици заступају раднике које су ангажовали НАТО и ЕУФОР од почетка 1996. године у склопу својих мисија у БиХ. Хиљаде некадашњих радника су од 2010. године почели да предају захтјеве за накнаду доприноса, трошкова превоза и исхране и отпремнина који им нису исплаћени за вријеме док су службовали у НАТО-у и ЕУФОР-у. Њихови адвокати истичу да су наишли на низ блокада, због чега ће о свему обавијестити и централу НАТО-а у Бриселу и тражити њихово изјашњавање о овом проблему.

- Од 1.000 предатих захтјева ниједан није правоснажно ријешен. Предмети су годинама смјештени у ладицама локалних званичника ЕУФОР-а и НАТО-а. Помоћ нисмо добили ни од политичара у БиХ, који би могли заштитити држављане од бруталне неправде у режији ових сила. У интересу институција је да помогну грађанима да добију накнаде, а на тај начин би и ентитетски фондови добили десетине, ако не и стотине милиона КМ, јер се ради о великом броју запослених који су годинама радили без ових накнада. Радници су остављени на вјетрометини закулисних радњи локалних моћника у ЕУФОР-у и НАТО-у - тврде адвокати.

Салихбеговић и Капетановић подсјећају да судови у БиХ нису били надлежни за вођење поступака против међународних мировних снага, због чега су уговорени двостепени поступци, састав независних комисија које о томе одлучују и рокови за доношење одлука.

- Све што је договорено нико од челника НАТО-а и ЕУФОР-а не поштује јер доносе незаконите, непринципијелне, неморалне и непрофесионалне одлуке. У овим предметима одлуке се доносе на основу силе и закона јачег јер бивши радници не могу парирати највећој војно-политичкој организацији у свијету. Представници ЕУФОР-а и НАТО-а свакодневно покушавају на подмукао начин направити пометњу, довести у заблуду и преварити раднике давањем лажних информација - навели су адвокати.

Салихбеговић и Капетановић кажу да ће наставити борбу свим могућим средствима како би њихови клијенти остварили права која им припадају на основу радног законодавства.

- Радници су имали право на накнаде, што је потврђено кроз примјер турског контингента НАТО-а и ЕУФОР-а који је исплатио новац у вансудском поступку, док су судови у Италији и Шпанији обавезали њихове владе да исплате накнаде на основу уговора који су закључени у БиХ - наводе адвокати.

Бивши запослени у међународним снагама у БиХ лани су протестовали у Бањалуци и Сарајеву, а тврде да ЕУФОР и НАТО треба да им исплате по 80.000 КМ.

У НАТО штабу Сарајево навели су да су у новембру 2016. почели  рјешавати захтјеве у поступцима које води Комисија за одштетне захтјеве.

- Ријеч је о континуираном процесу у оквиру ког се очекује да ће комисија у фебруару 2017. године обрадити још један број предмета. Ниједан предмет који је у поступку рјешавања одштетних захтјева није још ријешен. Ако у неком предмету не буде донесена одлука или рјешење на сједници Комисије за одштетне захтјеве, подносиоци имају могућност да уложе жалбу пред Арбитражним трибуналом, који доноси одлуке које су обавезујуће за странке - навели су у НАТО штабу.

Забрана медијима

Адвокати бивших радника међународних мисија истичу да проблем представља и што је медијима забрањено присуство приликом доношења одлуке од стране другостепене комисије.

- За ову одлуку гласао је чак и представник ФБиХ, због чега од Федерације тражимо да именују новог члана, који неће изневјерити ни државу ни њене грађане и који ће гласати у духу правичности, савјесности и закона - навели су адвокати Авдо Салихбеговић и Хајрудин Капетановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана