Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske RS: Profiteri i dezerteri ne smiju pisati lažnu istoriju

Goran Maunaga
Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske RS: Profiteri i dezerteri ne smiju pisati lažnu istoriju

Moramo jačati Srpsku i njene institucije jer je to garancija opstanka srpskog naroda. I vlast i opozicija moraju biti odgovorni prema RS, njenim borcima, starješinama, invalidima, porodicama poginulih i nestalih, a posebno prema mladoj generaciji, kaže predsjednik Organizacije starješina Vojske RS Milovan Milutinović, koji je tokom rata u BiH bio načelnik Centra za informativno-propagandnu djelatnost Glavnog štaba Vojske RS.

* GLAS: Šta je urađeno od osnivanja Organizacije starješina Vojske RS u aprilu prošle godine i da li ima pomaka u ostvarivanju ciljeva zbog kojih je i nastala?

MILUTINOVIĆ: Moto našeg djelovanja je "čast je služiti otadžbini". Time Organizacija starješina teži jačanju patriotske svijesti i očuvanju tradicije srpskog naroda, boraca i starješina, rezultata Odbrambeno-otadžbinskog rata i posebno RS, te poboljšanju položaja te kategorije ljudi. Zagovaramo jačanje Boračke organizacije RS, što njeni čelnici ne prihvataju. Vojska RS je sa borcima i starješinama bila istinski stvaralac i branilac Srpske, a ne predstavnici ratne vlasti i funkcioneri SDS-a koji su tokom rata stvarali svoja carstva na ratnom profiterstvu. Oni koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju i to u sudovima u RS, a ne u nametnutom Sudu BiH u kojem se uglavnom sudi prema nacionalnom opredjeljenju.

* GLAS: Postoje zakonska rješenja koja se odnose na starješine, borce, ratne vojne invalide i porodice poginulih i nestalih, ali problema ipak ima. Gdje oni leže i šta su prepreke za bolji status ovih kategorija?

MILUTINOVIĆ: Postoje dobra rješenja, ali ne u mjeri koju ta populacija zaslužuje. Organizacija starješina Vojske RS formirana je kao odgovor na nipodaštavanje uloge srpskih oficira u Otadžbinskom ratu i nove prijetnje Srpskoj. Starješine će opet, ako bude trebalo, stati na branik otadžbine. Smeta nam što se neki političari kite pozicijom i položajem, a tokom rata su bili dezerteri ili su svojim postupcima slabili odbrambeni stroj i danas se prema borcima i starješinama ponašaju kao prema slugama. Zbog svega toga pišemo monografije ratnih jedinica da time spriječimo dezertere da pišu lažnu istoriju Odbrambeno-otadžbinskog rata.

* GLAS: Niko ne osporava činjenicu da je za opstanak Srpske ključna unutrašnja sloga. Ona, međutim, izostaje, a da li smatrate da je može biti?

MILUTINOVIĆ: U uslovima kada iz Zagreba najavljuju cijepanje RS i kada lider SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i pripadnici Patriotske lige koji su i započeli krvoproliće prijete ratom potrebno je obezbijediti jedinstvo srpskog naroda i patriotskih snaga. To je osnovni cilj Organizacije starješina. Moramo jačati Srpsku i njene institucije jer je to garancija opstanka srpskog naroda. I vlast i opozicija moraju biti odgovorni prema RS, njenim borcima, starješinama, invalidima, porodicama poginulih i nestalih, a posebno prema mladoj generaciji koja će nositi društveni progres. Značajnu ulogu imaju predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH koji treba da uvažavaju stavove Narodne skupštine i legalno izabranih predstavnika Srpske.

* GLAS: Nadležnima i javnosti uputili ste pismo u kojem oštro kritikujete postupke nekih rukovodilaca Boračke organizacije RS. Odakle je to proizašlo?

MILUTINOVIĆ: Boračka organizacija se odrodila od ciljeva koje smo utvrdili 1993. godine pri njenom formiranju. To je danas zanimanje jednog broja čelnika boračkih organizacija, a među njima ima čak i dezertera. Suočeni sa uglednim starješinama u našoj organizaciji i najavama čišćenja boračkih redova, počele su prijetnje onima koji postaju njeni članovi. Tvrdnje da po statutu član Boračke organizacije ne može biti član drugih organizacija iz Otadžbinskog rata su kršenje Ustava RS. Umjesto da prihvate Organizaciju starješina kao strukovno udruženje sa tradicijom dugom stotinu godina, oni je optužuju za razbijanje Boračke organizacije. Mi ćemo od Ustavnog suda RS tražiti preispitivanje ustavnosti Statuta Boračke organizacije.

* GLAS: Kako ocjenjujete rad Haškog tribunala, koji je okončao rad i koji je sudio nizu oficira Vojske RS?

MILUTINOVIĆ: Haški tribunal nije pomirio narode na prostoru bivše Jugoslavije već je produbio iskopane rovove koji će dugo otežavati međunacionalne odnose. Žalosno je da se takav sud nazivao međunarodnim jer je služio interesima moćnika, a ne pravdi. Svjedoci smo i žala Hrvatske što su lobirali kod američke administracije za formiranje Haškog tribunala. Ona je sada od istog suda proglašena agresorom u BiH, a njeni čelnici zločincima u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Mladić korača u legendu

* GLAS: Bili ste svjedok odbrane generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu. Kako sa ove distance gledate na to?

MILUTINOVIĆ: Svjedočenje je proteklo u vrlo mučnoj atmosferi. Tužilac i sudija Alfons Ori nastojali su da ospore moj iskaz. Nije im odgovaralo moje svjedočenje da su Srbi posljednji u BiH organizovali vojsku, da je Alija Izetbegović najavio rat i izbacio Srbe iz reda konstitutivnih naroda BiH, da Srbi nisu agresori jer su tu rođeni i da su muslimani krajem 1991. imali 98.000 naoružanih pripadnika Patriotske lige u 103 opštine. Odolio sam pritiscima pa su prihvaćeni svi paragrafi kako su dati. Svjedočenje u odbrani generala Mladića bila je moja moralna, oficirska i ljudska obaveza u odbrani istine o borbi srpskog naroda i stvaranju Srpske.

* GLAS: Ni Vaše, a ni mnoga druga svjedočenja nisu imala uticaja na sudije?

MILUTINOVIĆ: Tako je. Stvorenu matricu isključivo srpske odgovornosti za rat u BiH trebalo je potvrditi u sudu u nametnutoj takozvanoj demokratskoj proceduri. Kada je uhapšen general Mladić, izjavio sam da je prodat kada je postigao najvišu cijenu. Nažalost, to je tačno. Drakonska nepravosnažna presuda generalu Mladiću je više nego sramna jer u sudu nisu prihvaćene činjenice zato što je njegova odgovornost određena i prije dolaska u Hag. Meni je, kao njegovom saborcu i starješini, izuzetna čast što poznajem takvu ljudsku gromadu, komandanta kojeg borci i starješine cijene i vole i koji kao heroj Otadžbinskog rata korača u legendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana