Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина Војске РС: Профитери и дезертери не смију писати лажну историју

Горан Маунага
Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина Војске РС: Профитери и дезертери не смију писати лажну историју

Морамо јачати Српску и њене институције јер је то гаранција опстанка српског народа. И власт и опозиција морају бити одговорни према РС, њеним борцима, старјешинама, инвалидима, породицама погинулих и несталих, а посебно према младој генерацији, каже предсједник Организације старјешина Војске РС Милован Милутиновић, који је током рата у БиХ био начелник Центра за информативно-пропагандну дјелатност Главног штаба Војске РС.

* ГЛАС: Шта је урађено од оснивања Организације старјешина Војске РС у априлу прошле године и да ли има помака у остваривању циљева због којих је и настала?

МИЛУТИНОВИЋ: Мото нашег дјеловања је "част је служити отаџбини". Тиме Организација старјешина тежи јачању патриотске свијести и очувању традиције српског народа, бораца и старјешина, резултата Одбрамбено-отаџбинског рата и посебно РС, те побољшању положаја те категорије људи. Заговарамо јачање Борачке организације РС, што њени челници не прихватају. Војска РС је са борцима и старјешинама била истински стваралац и бранилац Српске, а не представници ратне власти и функционери СДС-а који су током рата стварали своја царства на ратном профитерству. Они који су починили ратне злочине треба да одговарају и то у судовима у РС, а не у наметнутом Суду БиХ у којем се углавном суди према националном опредјељењу.

* ГЛАС: Постоје законска рјешења која се односе на старјешине, борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих и несталих, али проблема ипак има. Гдје они леже и шта су препреке за бољи статус ових категорија?

МИЛУТИНОВИЋ: Постоје добра рјешења, али не у мјери коју та популација заслужује. Организација старјешина Војске РС формирана је као одговор на ниподаштавање улоге српских официра у Отаџбинском рату и нове пријетње Српској. Старјешине ће опет, ако буде требало, стати на браник отаџбине. Смета нам што се неки политичари ките позицијом и положајем, а током рата су били дезертери или су својим поступцима слабили одбрамбени строј и данас се према борцима и старјешинама понашају као према слугама. Због свега тога пишемо монографије ратних јединица да тиме спријечимо дезертере да пишу лажну историју Одбрамбено-отаџбинског рата.

* ГЛАС: Нико не оспорава чињеницу да је за опстанак Српске кључна унутрашња слога. Она, међутим, изостаје, а да ли сматрате да је може бити?

МИЛУТИНОВИЋ: У условима када из Загреба најављују цијепање РС и када лидер СДА и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и припадници Патриотске лиге који су и започели крвопролиће пријете ратом потребно је обезбиједити јединство српског народа и патриотских снага. То је основни циљ Организације старјешина. Морамо јачати Српску и њене институције јер је то гаранција опстанка српског народа. И власт и опозиција морају бити одговорни према РС, њеним борцима, старјешинама, инвалидима, породицама погинулих и несталих, а посебно према младој генерацији која ће носити друштвени прогрес. Значајну улогу имају представници РС у заједничким институцијама БиХ који треба да уважавају ставове Народне скупштине и легално изабраних представника Српске.

* ГЛАС: Надлежнима и јавности упутили сте писмо у којем оштро критикујете поступке неких руководилаца Борачке организације РС. Одакле је то произашло?

МИЛУТИНОВИЋ: Борачка организација се одродила од циљева које смо утврдили 1993. године при њеном формирању. То је данас занимање једног броја челника борачких организација, а међу њима има чак и дезертера. Суочени са угледним старјешинама у нашој организацији и најавама чишћења борачких редова, почеле су пријетње онима који постају њени чланови. Тврдње да по статуту члан Борачке организације не може бити члан других организација из Отаџбинског рата су кршење Устава РС. Умјесто да прихвате Организацију старјешина као струковно удружење са традицијом дугом стотину година, они је оптужују за разбијање Борачке организације. Ми ћемо од Уставног суда РС тражити преиспитивање уставности Статута Борачке организације.

* ГЛАС: Како оцјењујете рад Хашког трибунала, који је окончао рад и који је судио низу официра Војске РС?

МИЛУТИНОВИЋ: Хашки трибунал није помирио народе на простору бивше Југославије већ је продубио ископане ровове који ће дуго отежавати међунационалне односе. Жалосно је да се такав суд називао међународним јер је служио интересима моћника, а не правди. Свједоци смо и жала Хрватске што су лобирали код америчке администрације за формирање Хашког трибунала. Она је сада од истог суда проглашена агресором у БиХ, а њени челници злочинцима у удруженом злочиначком подухвату.

Младић корача у легенду

* ГЛАС: Били сте свједок одбране генерала Ратка Младића у Хашком трибуналу. Како са ове дистанце гледате на то?

МИЛУТИНОВИЋ: Свједочење је протекло у врло мучној атмосфери. Тужилац и судија Алфонс Ори настојали су да оспоре мој исказ. Није им одговарало моје свједочење да су Срби посљедњи у БиХ организовали војску, да је Алија Изетбеговић најавио рат и избацио Србе из реда конститутивних народа БиХ, да Срби нису агресори јер су ту рођени и да су муслимани крајем 1991. имали 98.000 наоружаних припадника Патриотске лиге у 103 општине. Одолио сам притисцима па су прихваћени сви параграфи како су дати. Свједочење у одбрани генерала Младића била је моја морална, официрска и људска обавеза у одбрани истине о борби српског народа и стварању Српске.

* ГЛАС: Ни Ваше, а ни многа друга свједочења нису имала утицаја на судије?

МИЛУТИНОВИЋ: Тако је. Створену матрицу искључиво српске одговорности за рат у БиХ требало је потврдити у суду у наметнутој такозваној демократској процедури. Када је ухапшен генерал Младић, изјавио сам да је продат када је постигао највишу цијену. Нажалост, то је тачно. Драконска неправоснажна пресуда генералу Младићу је више него срамна јер у суду нису прихваћене чињенице зато што је његова одговорност одређена и прије доласка у Хаг. Мени је, као његовом саборцу и старјешини, изузетна част што познајем такву људску громаду, команданта којег борци и старјешине цијене и воле и који као херој Отаџбинског рата корача у легенду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана