Milorad Novković: Loše sudije i tužioci lete sa posla

Svjetlana Tadić
Milorad Novković: Loše sudije i tužioci lete sa posla

Sudije i tužioci koji ne budu efikasno radili svoj posao, odnosno koji ne budu radili kvalitetno, neće moći više da obavljaju taj posao, a krajem februara ili početkom marta daćemo iscrpnu analizu u kojoj će se vidjeti ko kako radi.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milorad Novković.

- Dva-tri predsjednika suda nisu dobili novi mandat jer nisu ispunili plan rješavanja starih predmeta. Ne slažem se da su slabi efekti rada, ali može se bolje - rekao je Novković.

* GLAS: Rekli ste da neće biti obnovljeni mandati sudijama i tužiocima koji nisu efikasno radili?

NOVKOVIĆ: Apsolutno, oni koji ne budu efikasno radili svoj posao, odnosno koji ne budu radili kvalitetno, neće moći više da obavljaju taj posao. Međutim, ne može jedan tužilac ili sudija, ako je zadužen sa 500 predmeta, da bude efikasan tako da se to treba svesti na 50 do 70 predmeta po sudiji ili tužiocu. Što se tiče RS, potrebno je uložiti sredstva i primiti istražioce u tužilaštva u Doboju, Trebinju i Banjaluci. Na taj način će istrage biti bolje i imaćemo kvalitetne dokaze, a to sada ponekad nemamo.

* GLAS: O efektima rada sudija i tužilaca mnogo se govori i mnogo je nezadovoljstva u javnosti. Međutim, do sada ih je zaobilazila odgovornost?

NOVKOVIĆ: Pratimo rad svakog tužioca, disciplinski tužilac izriče mjere, suspenduje... Dva-tri predsjednika suda nisu dobili novi mandat jer nisu ispunili plan rješavanja starih predmeta. VSTS će do 1. aprila napraviti analizu o tome šta je učinjeno, a šta nije u reformi pravosuđa i najbitnije zbog čega nije nešto urađeno, da li zbog slabosti rada sudija i tužilaca ili što nisu obezbijeđena finansijska sredstva.

* GLAS: Koji su glavni razlozi za takav rad sudija i tužilaca?

NOVKOVIĆ: Država mora da stane, ne u političkom smislu, nego u finansijskom smislu iza pravosudnih i istražnih agencija. Djelimično je nedostatak finansija razlog za efekte rada, a o pitanju odgovornosti tužilaca imali smo još u novembru sastanak sa svim glavnim tužiocima u BiH, zamjenicima i sa tužiocima koji rade na predmetima privrednog kriminala. Drugi sastanak biće krajem februara ili početkom marta, kada ćemo dati iscrpnu analizu u kojoj će se vidjeti ko kako radi. Ne slažem se da su slabi efekti rada, ali može se bolje. Za to je potrebna i bolja organizacija od strane glavnih tužilaca. Potrebno je uspostaviti bolju saradnju i komunikaciju između tužilaca i policijskih agencija. Svakako da se uvijek može bolje i kvalitetnije. Sudovi su efikasniji od tužilaštava zato što su oni samostalni, a tužilaštva vode istrage zajedno sa policijskim agencijama koje takođe nisu u potpunosti u materijalo-tehničkom i kadrovskom smislu osposobljene.

* GLAS: Rekli ste da će prioritet biti predmeti koji se tiču korupcije i kriminala. Zašto do sada nije bilo velikih rezultata u tim slučajevima?

NOVKOVIĆ: Do sada je glavni fokus bio na procesuiranju predmeta ratnih zločina, što ne znači da nisu procesuirani predmeti korupcije i organizovanog kriminala. Sva tužilaštva nisu popunjena u sistematizaciji i nemamo ekskluzivno pravo da određene predmete rješavamo ili zanemarimo. Na jednak način tretiramo sve i gdje postoje kvalitetni dokazi predmeti se procesuiraju. U sudovima nema predmeta koji stoje, dok ih u tužilaštvima ima. Za 15 do 20 dana izaći ćemo sa brojem koliko tih predmeta ima u svakom sudu i tužilaštvu.

Plan

* GLAS: Kakav je plan i šta su prioriteti VSTS-a za ovu godinu?

NOVKOVIĆ: Osnovni plan je da bude povećana efikasnost rada i sudova i tužilaštava, naročito kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, starijih predmeta, a posebna pažnja biće posvećena  rješavanju predmeta korupcije i organizovanog kriminala. Moje dugogodišnje zalaganje je da se predmeti ratnih zločina mogu riješiti u razumnom roku, ako budu ustupljeni entitetima. Takođe, smatram da entiteti mogu da rješavaju i složenije predmete. Predvidjeli smo i dodatne obuke osoblja za procesuiranje tih predmeta i uopšte nije isključena mogućnost da složene predmete ratnih zločina procesuira entitetsko pravosuđe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana