Милорад Новковић: Лоше судије и тужиоци лете са посла

Свјетлана Тадић
Милорад Новковић: Лоше судије и тужиоци лете са посла

Судије и тужиоци који не буду ефикасно радили свој посао, односно који не буду радили квалитетно, неће моћи више да обављају тај посао, а крајем фебруара или почетком марта даћемо исцрпну анализу у којој ће се видјети ко како ради.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милорад Новковић.

- Два-три предсједника суда нису добили нови мандат јер нису испунили план рјешавања старих предмета. Не слажем се да су слаби ефекти рада, али може се боље - рекао је Новковић.

* ГЛАС: Рекли сте да неће бити обновљени мандати судијама и тужиоцима који нису ефикасно радили?

НОВКОВИЋ: Апсолутно, они који не буду ефикасно радили свој посао, односно који не буду радили квалитетно, неће моћи више да обављају тај посао. Међутим, не може један тужилац или судија, ако је задужен са 500 предмета, да буде ефикасан тако да се то треба свести на 50 до 70 предмета по судији или тужиоцу. Што се тиче РС, потребно је уложити средства и примити истражиоце у тужилаштва у Добоју, Требињу и Бањалуци. На тај начин ће истраге бити боље и имаћемо квалитетне доказе, а то сада понекад немамо.

* ГЛАС: О ефектима рада судија и тужилаца много се говори и много је незадовољства у јавности. Међутим, до сада их је заобилазила одговорност?

НОВКОВИЋ: Пратимо рад сваког тужиоца, дисциплински тужилац изриче мјере, суспендује... Два-три предсједника суда нису добили нови мандат јер нису испунили план рјешавања старих предмета. ВСТС ће до 1. априла направити анализу о томе шта је учињено, а шта није у реформи правосуђа и најбитније због чега није нешто урађено, да ли због слабости рада судија и тужилаца или што нису обезбијеђена финансијска средства.

* ГЛАС: Који су главни разлози за такав рад судија и тужилаца?

НОВКОВИЋ: Држава мора да стане, не у политичком смислу, него у финансијском смислу иза правосудних и истражних агенција. Дјелимично је недостатак финансија разлог за ефекте рада, а о питању одговорности тужилаца имали смо још у новембру састанак са свим главним тужиоцима у БиХ, замјеницима и са тужиоцима који раде на предметима привредног криминала. Други састанак биће крајем фебруара или почетком марта, када ћемо дати исцрпну анализу у којој ће се видјети ко како ради. Не слажем се да су слаби ефекти рада, али може се боље. За то је потребна и боља организација од стране главних тужилаца. Потребно је успоставити бољу сарадњу и комуникацију између тужилаца и полицијских агенција. Свакако да се увијек може боље и квалитетније. Судови су ефикаснији од тужилаштава зато што су они самостални, а тужилаштва воде истраге заједно са полицијским агенцијама које такође нису у потпуности у материјало-техничком и кадровском смислу оспособљене.

* ГЛАС: Рекли сте да ће приоритет бити предмети који се тичу корупције и криминала. Зашто до сада није било великих резултата у тим случајевима?

НОВКОВИЋ: До сада је главни фокус био на процесуирању предмета ратних злочина, што не значи да нису процесуирани предмети корупције и организованог криминала. Сва тужилаштва нису попуњена у систематизацији и немамо ексклузивно право да одређене предмете рјешавамо или занемаримо. На једнак начин третирамо све и гдје постоје квалитетни докази предмети се процесуирају. У судовима нема предмета који стоје, док их у тужилаштвима има. За 15 до 20 дана изаћи ћемо са бројем колико тих предмета има у сваком суду и тужилаштву.

План

* ГЛАС: Какав је план и шта су приоритети ВСТС-а за ову годину?

НОВКОВИЋ: Основни план је да буде повећана ефикасност рада и судова и тужилаштава, нарочито када је у питању процесуирање ратних злочина, старијих предмета, а посебна пажња биће посвећена  рјешавању предмета корупције и организованог криминала. Моје дугогодишње залагање је да се предмети ратних злочина могу ријешити у разумном року, ако буду уступљени ентитетима. Такође, сматрам да ентитети могу да рјешавају и сложеније предмете. Предвидјели смо и додатне обуке особља за процесуирање тих предмета и уопште није искључена могућност да сложене предмете ратних злочина процесуира ентитетско правосуђе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана