Milion KM za bolnicu u Šamcu

Svjetlana Šurlan
Milion KM za bolnicu u Šamcu

Banjaluka - Ruska Vnješekonom banka donirala je RS 500.000 evra kao pomoć za sanaciju štete uzrokovane poplavama, a ovaj novac biće iskorišćen prije svega za obnovu i opremanje zdravstvene ustanove u Šamcu.

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora Vnješekonom banke Vladimirom Dmitrijevim rekao da je novac već uplaćen u Fond solidarnosti RS i da će osim za bolnicu u Šamcu biti dijelom iskorišćen i za obnovu objekata u drugim poplavljenim područjima. Zahvalio je za donaciju i istakao da su banka i Dmitrijev na prvu vijest o poplavama u Srpskoj saopštili da će doznačiti novac.

- Ovaj novac dolazi u pravo vrijeme, odnosno kada je prestalo interesovanje drugih za pomoć poplavljenim područjima. To govori da naši prijatelji nisu zaboravili ranije dato obećanje, a ovo je i prilika da druge podsjetimo da imamo još mnogo potreba za pomoć - rekao je Dodik. Podsjetio je da su posljedice poplava ogromne i da će RS njima morati da se bavi i u idućim godinama.

- I pored poznatih problema i sankcija koje su izazvale devastacije u privredi i finansijskom sektoru Rusije, ovo je dokaz da je ranije data riječ i prijateljstvo koje imamo jače od tih izazova. Vjerujem da će Rusija iz svega izaći jača i da će osnažiti potencijale i mogućnosti - rekao je Dodik.

Dodao je da Srpska razumije rusku poziciju, te da nije podržala sankcije Rusiji.

Dmitrijev je naglasio da banka skoro deset godina sarađuje sa rukovodstvom RS i podržava ekonomske projekte u RS.

- Zbog tradicionalno prijateljskih odnosa, morali smo da reagujemo na tragediju uzrokovanu poplavama koje su se desile prošle godine. Zbog toga smo odgovorili na molbu da ispostavimo pomoć i izdvojili smo novac za rekonstrukciju i obnovu bolnice u Šamcu - rekao je Dmitrijev.

Dodao je da se nada da sličnih katastrofa više neće biti i istakao da, će ako do toga dođe, Vnješekonom banka biti uvijek spremna da pruži pomoć RS.

Na sastanku je razgovarano i o projektima koje RS realizuje u saradnji sa ruskim kompanijama. Sastanku je prisustvovala i premijer RS Željka Cvijanović, a nakon sastanka u Palati Republike delegacije RS i ruske banke posjetile su Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Nastavak saradnje

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji RS i Vnješekonom banke u oblasti poljoprivrede.

- Ruska banka bavi se podrškom ruskoj privredi izvan Rusije i na nama je da sada nađemo adekvatan projekat, od obostranog interesa, te da ga pokušamo realizovati - naglasio je Milorad Dodik. Dodao je da bi to značilo da banka podrži velike ruske kompanije iz oblasti agrara da ulože sredstva u proizvodnju u RS, a da se zatim roba isporučuje kao pokriće za data sredstva i istakao da to ne bi značilo da RS uzima kredit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana