Milbauer i dalje štampa pasoše

 Milbauer i dalje štampa pasoše 08.02.2018 15:58 | Goran Maunaga

Banjaluka - Komisija Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH izabrala je juče njemačku firmu "Milbauer" kao najpovoljnijeg ponuđača na tenderu raspisanom za štampanje pasoških knjižica.

Na tender za posao nabavke pasoških knjižica, za koji zakon predviđa izdvajanje skoro 26 miliona maraka bez PDV-a, prijavile su se dvije njemačke kompanije, "Veridos" i "Milbauer" koji već godinama obavlja taj posao.

"Milbauer" je ponudio da četiri godine štampa pasoše za 28,47 miliona maraka s PDV-om, dok je kompanija "Veridos" tražila čak 53,28 miliona.

Direktor IDDEEA Arif Nanić kaže da je komisija završila proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača i da je "Milbauer" izabran kao ponuđač koji je, uz sve ostale ispunjene uslove, imao najnižu cijenu ponude.

- U nastavku postupka dostavićemo odluku ponuđačima koji su dostavili ponude. Ugovor se, zbog zakonskog moratorijuma, ne može zaključiti u roku od 15 dana. Nakon toga, ako ne bude žalbi ponuđača, slijedi zaključenje ugovora - kaže Nanić.

Dodao je da sada ima dovoljno vremena do 21. marta, kada ističe jednogodišnji ugovor za štampanje pasoša sa "Milbauerom" i do kada bi IDDEEA trebalo da potpiše novi, četvorogodišnji ugovor sa ovom firmom.

- I u slučaju da bude žalba na izbor ponuđača, Kancelarija za razmatranje žalbi mora uzeti u obzir to da je rok za potpisivanje novog ugovora 21. mart i, shodno tome, donijeti odluku na vrijeme - rekao je Nanić.

Zaključio je da je najbitnije da su u IDDEEA došli do konačnog izbora što, kaže, govori da neće biti problema u vezi sa nestankom i štampanjem pasoških knjižica.

Kancelarija za razmatranje žalbi nakon više od dva mjeseca donijela je odluku kojom je žalba francuske kompanije "Džemalto" na tendersku dokumentaciju odbijena zbog neosnovanosti.  Tender je raspisan još u avgustu i nakon problema sa žalbama zatvoren je 23. novembra prošle godine. Tada je stigla žalba "Džemalta" na tendersku dokumentaciju. U IDDEEA su odbacili žalbu kao neblagovremenu, na šta je kompanija opet poslala žalbu koju je IDDEEA proslijedila Kancelariji na dalje postupanje.

Prije ovog, propalo je nekoliko tendera, zbog čega je 21. marta 2017. zaključen jednogodišnji ugovor sa "Milbauerom".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica