Među senatorima i bivši predsjednici

Željka Dobrić
Među senatorima i bivši predsjednici

BANjA LUKA - Republika Srpska početkom aprila dobila je 42 nova člana Senata Republike Srpske, odnosno savjetodavnog tijela najviših ustavnih institucija RS, a imenovao ih je predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović.

Ovo tijelo postoji od 1996. godine, članovi su mu stručnjaci iz javnog, naučnog i kulturnog života, a prema zakonu imaju zadatak da razmatraju bitna pitanja i da savjetuju. Među izabranim članovima su 24 doktora nauka.

- Senatori raspravljaju o pitanjima kao što su međunarodni položaj Srpske, način rada zajedničkih institucija BiH, zbrinjavanje izbjeglica, uspostavljanje paralelnih veza, izmjena ustava i slično - rekao je generalni sekretar Kabineta predsjednika RS Mile Dmičić.

Za senatora RS izabran je nekadašnji načelnik Glavnog štaba VRS Manojlo Milovanović, te trojica bivših predsjednika Srpske - Mirko Šarović, Nikola Poplašen i Dragan Čavić.

Šarović je pravnik, Poplašen profesor političke sociologije, a Čavić ekonomista. Zajedničko im je to što ih je sa visokih funkcija u Srpskoj smijenio visoki predstavnik u BiH.

Senator RS postao je i doktor fizike i bivši potpredsjednik Srpske Ivan Tomljenović, te bivši članovi Predsjedništva BiH Živko Radišić i Borislav Paravac.

Srpska je do sada imala ukupno 41 senatora, a prve je 1. septembra 1996. godine imenovala tadašnji predsjednik RS Biljana Plavšić. Zakon o Senatu donesen je 1997. godine. Senatorima mandat traje sedam godina i mogu da budu izabrani dvije godine uzastopno.

Senatori iz Banje Luke su Milutin Vujić, Milutin Vučkovac, Duško Jakšić, Džemal Kolonić, Savo Lončar, Vladimir Lukić, Zdravko Marijanac, Miroslav Mikeš, Ranko Risojević, Željko Rodić, Ivanka Šego i Fuad Turalić.

Iz Beograda su Milorad Ekmečić, Stevo Mirjanić, Bosa Nenadić, Slobodan Perović i Jovica Trkulja, iz Novog Sada je Ljubomir Zuković, iz Istočnog Sarajeva Branko Đerić i Svetozar Mihajlović, a iz Brčkog Milan Tomić.

Vlasnici kompanija

Među senatorima RS našao se i vlasnik pet kompanija širom Amerike i svijeta Branko Tupanjac iz Bileće, potomak Komnenića, iz čijeg bratstva je ponikao Nikola Tesla. Tupanjac je čovjek koji je 2002. godine ispunio amanet Jovana Dučića i omogućio da on bude sahranjen u rodnom Trebinju.

Vlasnik je pet kompanija širom Amerike i svijeta.

Senator je i vlasnik kompanije "Pavlović" iz Čikaga Slobodan Pavlović koji je izgradio Pavlovića most u Bijeljini, kao i primadona Beogradske opere Radmila Smiljanić, te doktor istorijskih nauka iz Moskve Jelena Guskova i Arie Livne iz Izraela.

Drugi mandat

Po drugi put sada su izabrani istoričari Milivoje Ivanišević i Slavenko Terzić, politikolog Nenad Kecmanović, profesori Milimir Mučibabić, Aleksa Buha i Predrag Gugo Lazarević, mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te pjesnik Rajko Petrov Nogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana