Марко Микеревић: Силајџић прикривао злочине над Србима

Слободан Пухало
Марко Микеревић: Силајџић прикривао злочине над Србима

ДОБОЈ - Харис Силајџић је знао за злочине које су муслимани починили над српским народом у Сарајеву током протеклог рата, али није ни покушао да их спријечи, тврди бивши судија поротник у Окружном војном суду у Сарајеву Марко Микеревић.

Према Микеревићевим ријечима, Силајџић их је заташкавао, учествовао у уклањању њихових трагова.

- Када то кажем, онда мислим на цркву Преображења господњег, која се налази код хотела “Бристол”. Ту су муслимани убијали Србе, а Силајyић је добро знао за сва злодјела која се ту дешавају - тврди Микеревић.

За тај случај Микеревић је почетком 1993. године сазнао од Јелене Куртушић, зване Јека из Фоче код Добоја, која је видјела двије одсјечене људске главе постављене на стубовима мале капије на улазу у порту цркве.

- Она је радила као куварица у кухињи Aрмије РБиХ близу “Бристола” и добро је знала шта се дешава у порти православне цркве. И сам сам се увјерио у њено казивање, када сам отишао на лице мјеста и видио одрубљене српске главе, стајале су на стубовима, са лицима окренутим према улици Војводе Путника - присјећа се Микеревић.

Муслимански војници су, према његовим ријечима, ту држали линију одбране према српској Грбавици, тако да су цркву користили за своје потребе, али и за убијање Срба.

- У јесен 1993. године сарајевске новине су писале да је Силајyић дао паре да се црква очисти и да се доведе у нормално стање, да би се што боље сакрили трагови злочина муслиманске војске над српским цивилима у овом светом храму. Силајџић то није демантовао - тврди Микеревић.

Тако су се православни Срби први пут окупили у цркви Преображења господњег на Васкрс 1994. године.

 Докази

Марко Микеревић је током рата радио као судија поротник у Окружном војном суду у Сарајеву, са сједиштем у Касарни “Виктор Бубањ”. Током суђења прикупио је много доказа о злочинима над Србима у Сарајеву и то публиковао у својој књизи. Тај материјал послао је у Хаг путем Удружења логораша Српске и Канцеларије Владе Српске за прикупљање података о ратним злочинима. Сада се, према његовим сазнањима, тај материјал налази у Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана