Lažni nameti prazne džep i koče privredu

Marijana Miljić
Lažni nameti prazne džep i koče privredu

Banjaluka - Građani i privrednici u Srpskoj izdvajaju novac i za mnoštvo nameta koji nemaju zakonsko uporište i čije plaćanje nije definisano nikakvim aktima.

To su pokazale primjedbe i sugestije koje su dostavljene na Početni registar poreskih i neporeskih davanja RS, u kojem su evidentirana 373 nameta.

- Najveći broj primjedbi i sugestija koje su stigle na našu adresu odnosi se na neažurirane zakonske i podzakonske akte na osnovu kojih su uvedena poreska i neporeska davanja. Neke od institucija u međuvremenu su uskladile svoju zakonsku i podzakonsku regulativu sa tim nametima, dok druge nisu - naveli su u Ministarstvu finansija RS.

Građani i privrednici, kao i nadležna ministarstva i institucije svoje sugestije i primjedbe na Početni registar poreskih i neporeskih davanja mogli su da dostave do 3. juna ove godine, a Ministarstvu finansija ostavljen je rok od 60 dana da izvrši neophodne izmjene i dopune tog registra.

Nakon toga biće uspostavljen registar poreskih i neporeskih davanja u kojem će biti evidentirani samo oni nameti koje će građani i privrednici plaćati, dok se za one, kojih ne bude u registru, ni u kom slučaju neće izdvajati novac.

Poslovna zajednica u Srpskoj već godinama insistira na ukidanju nameta jer oni, kako ističu, guše privredu, ali i građane.

- Ti nameti predstavljaju veliko opterećenje privredi. Očekujemo da svaki od njih bude predmet analize nadležnih institucija. Nakon toga očekujemo i da određeni broj bude ukinut, te da pojedini budu niži - kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodao da je potrebno utvrditi ko i koliko ubire novca od nameta.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Predrag Duduković ranije je rekao da je registar polazna osnova u procesu smanjenja i ukidanja određenih parafiskalnih nameta.

  • Svođenjem nameta u BiH na nivo u Hrvatskoj i Srbiji poslovna zajednica uštedjela bi više od 100 miliona KM koje bi mogli uložiti u otvaranje radnih mjesta i rast plata - rekao je Duduković.

BiH

Nadležne institucije izračunale su da građani i privrednici u BiH plaćaju 3.400 parafiskalnih nameta. Broj tih nameta u BiH je do 20 puta veći nego u Hrvatskoj, a za deset puta veći nego u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana