Krivične prijave zbog prijavljivanja mrtvih za glasanje

Željka Domazet
Krivične prijave zbog prijavljivanja mrtvih za glasanje

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH najavila je da će podnijeti krivične prijave protiv osoba koje su za glasanje u inostranstvu prijavile preminule osobe, ali i upozorila da je neophodno mijenjati Izborni zakon kako bi bile spriječene ovakve i slične manipulacije.

CIK je, naime, provjerama podnesenih zahtjeva za glasanje van granica BiH na opštim izborima u oktobru, utvrdio da su na čak 78 prijava navedena imena osoba koje više nisu među živima.

- Zbog kršenja Izbornog zakona BiH podnijećemo krivične prijave, jer znamo identitet osoba koje su za glasanje prijavile preminule ljude - kažu u CIK-u.

Utvrđeno je i 313 slučajeva da je na jednoj adresi prijavljeno i po deset osoba koje su podnijele zahtjeve za glasanje u inostranstvu, a predstavnici CIK-a tokom provjera nisu mogli stupiti u kontakt s tim ljudima.

- I tokom ranijih izbora bilo je ovakvih manipulacija gdje su ljudi, koristeći tuđe lične podatke, druge prijavljivali kao glasače na izborima, a svi takvi slučajevi prijavljeni su i procesuirani pred Sudom BiH - kažu u CIK-u.

...

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana