Krišto: HDZ nije uticao na odluku o programu obrade podataka

Srna
Krišto: HDZ nije uticao na odluku o programu obrade podataka

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, koji je član HDZ BiH, donio samostalno odluku o jedinstvenom programu obrade popisa stanovništva, na osnovu zakona.

"Činjenica je da je na čelu Agencije čovjek iz HDZ-a BiH. On je odluku donio na osnovu zakona, isključivo kao direktor", rekla je Krišto novinarima i navela da ni ona niti predsjednik stranke Dragan Čović, nisu znali za ovu odluku.


Krišto, koja je zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, izrazila je razumijevanje za Jukićevu odgovornost prema zakonu i za odluku koju je donio.

"Prema zakonu, do 1. jula trebalo bi da objavimo popisne rezultate. Mislim da je direktor želio da ispoštuje termine i u skladu sa tim je donio odluku", zaključila je Krišto.

Prema njenim riječima, inicijativa poslanika SNSD-a da Predstavnički dom raspravlja o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka je legitimna i parlament bi trebalo transparentno da raspravlja o tome.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović rekao je da ne bi trebalo bježati od rasprave u Predstavničkom domu o navedenom pitanju, ali da smatra da predsjedavajući Doma Mladen Bosić nije mogao da bez saglasnosti Kolegijuma utvrdi dnevni red sjednice.

"Proces obrade podataka stanovništva trebalo bu da bude nastavljen. Parlamentarna rasprava ne smije da utiče na obradu", rekao je Džaferović.

On je dodao da nijedna institucija, a pogotovo parlament, ne može da dovede u pitanje odluke Agencije za statistiku BiH.

"One moraju biti poštovane i sprovedene. Rezultati moraju biti objavljeni u roku koji je predviđen zakonom", zaključio je Džaferović.

Današnja hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena popisu stanovništva prekinuta je i biće nastavljena kada bude dobijena informacija Savjeta ministara u vezi sa Odlukom o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Savjet ministara zadužen je da informaciju o odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine dostavi u roku od 10 dana.

Hitna sjednica zakazana je na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka bez konsultacije sa entitetskim statističkim zavodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana