Корупција најопаснија у правосуђу и полицији

Свјетлана Тадић
Корупција најопаснија у правосуђу и полицији

Бањалука - Како би била сасјечена корупција међу полицајцима, тужиоцима и судијама, која је врло опасна, неопходно је појачати контроле и интензивније радити на процесуирању оних који су починили кривична дјела са елементима корупције.

Наведено је то у Нацрту стратегије борбе против корупције у РС за период 2013-2017. година, који је ове седмице усвојила Влада РС, а који је у посједу "Гласа Српске".

Анализирајући сектор унутрашњих послова закључено је да су полицијски службеници, због природе посла, изложени притисцима подмићивања од стране криминалаца и грађана, у чијем интересу је да се закон не примијени.

- Најчешћи облици корупције у полицији су примање мита, односно примање било какве бенефиције која утиче на исход одлуке полицајца, злоупотреба опреме, те сукоб интереса - наводи се у Нацрту стратегије.

Додаје се да је врло честа могућност пристрасне додјеле послова и чинова у полицији.

- Истраживањем се дошло до закључка да је корупција присутна код саобраћајне полиције, позорника, у предметима организованог криминала, те кроз селективан кривични прогон и волунтаризам у примјени закона. Могућа је и политичка и идеолошка корупција у полицији - наведено је.

У стратешким циљевима за борбу против корупције у овој области, истакнуто је да је потребно повећати ефикасност у истрази и процесуирању кривичних дјела са елементима корупције, јачати сарадњу свих органа за спровођење закона у размјени података, те интензивирати контроле.

Више детаља можете прочитатиу штампаном издању "Гласа Српске"

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана