Korupcija najopasnija u pravosuđu i policiji

Svjetlana Tadić
Korupcija najopasnija u pravosuđu i policiji

Banjaluka - Kako bi bila sasječena korupcija među policajcima, tužiocima i sudijama, koja je vrlo opasna, neophodno je pojačati kontrole i intenzivnije raditi na procesuiranju onih koji su počinili krivična djela sa elementima korupcije.

Navedeno je to u Nacrtu strategije borbe protiv korupcije u RS za period 2013-2017. godina, koji je ove sedmice usvojila Vlada RS, a koji je u posjedu "Glasa Srpske".

Analizirajući sektor unutrašnjih poslova zaključeno je da su policijski službenici, zbog prirode posla, izloženi pritiscima podmićivanja od strane kriminalaca i građana, u čijem interesu je da se zakon ne primijeni.

- Najčešći oblici korupcije u policiji su primanje mita, odnosno primanje bilo kakve beneficije koja utiče na ishod odluke policajca, zloupotreba opreme, te sukob interesa - navodi se u Nacrtu strategije.

Dodaje se da je vrlo česta mogućnost pristrasne dodjele poslova i činova u policiji.

- Istraživanjem se došlo do zaključka da je korupcija prisutna kod saobraćajne policije, pozornika, u predmetima organizovanog kriminala, te kroz selektivan krivični progon i voluntarizam u primjeni zakona. Moguća je i politička i ideološka korupcija u policiji - navedeno je.

U strateškim ciljevima za borbu protiv korupcije u ovoj oblasti, istaknuto je da je potrebno povećati efikasnost u istrazi i procesuiranju krivičnih djela sa elementima korupcije, jačati saradnju svih organa za sprovođenje zakona u razmjeni podataka, te intenzivirati kontrole.

Više detalja možete pročitatiu štampanom izdanju "Glasa Srpske"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana