Kormak: Nije rješenje u američkim fondovima, već u reformama

Srna
Kormak: Nije rješenje u američkim fondovima, već u reformama

Sarajevo - Ambasador SAD u BiH Morin Kormak smatra da rješenje problema finansiranja Tužilaštva BiH zbog suspenzije IPA ne treba tražiti u američki fondovima, već je ključno da institucije BiH provedu reforme na koje su se obavezale.


"SAD čvrsto podržavaju evropsku budućnost BiH" - poručuje Kormakova u zajedničkom intervjuu agencijama Srna, Fena, Onasa i Patria.

Ona ocjenjuje da BiH danas ima institucije, političare, zvaničnike i strukturu vlasti koja, uz političku volju, može uspješno da funkcioniše.

"Reforme nisu nametnute već su se na njih obavezale vlasti. EU je i dalje otvorena za saradnju sa pravosudnim sektorom - da se taj program ponovo uspostavi. Ali, posvećenost mora postojati i sa druge strane. To je od ključnog značaja", navodi Kormakova.

Američki ambasador ne može da komentariše izjavu predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso o postojanju pravosudne mafije u BiH, napominjući da je vladavina prava, kao i svugdje, ključna za napredak zemlje u 21. vijeku.

"Ambasada SAD je godinama sarađivala sa svim nivoima policije, sudovima i tužiocima. USAID-a provodi petogodišnji projekat da se smanji broj neriješenih slučajeva i unaprijede procedure" , objašnjava Morin Kormak.

Ona je odlazak OHR-a iz BiH povezala sa ispunjavanjem "5 plus 2" ciljeva i uslova. "Neki od njih su ispunjeni, neki nisu. Jedan od njih je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju i nadamo se da će se to dogoditi ove godine" - navodi Kormakova.

Ambasador SAD smatra da su uspostavljeni svi elementi putem kojih može doći do zatvaranja OHR-a, ukoliko postoji politička volja da se ide u tom pravcu.

Kormakova ističe čvrstu saradnju SAD sa vlastima BiH u borbi protiv terorizma i napominje da je "BiH vjerovatno prva zemlja u regionu koja je usvojila zakon kojim se zabranjuje učešće na stranim ratištima".

"Nije to problem samo BiH - on postoji i u Evropi. Potrebno je na lokalnom nivou obezbijediti alternative mladim ljudima, odnosno obrazovanje, potencijal da nađu posao, izgraditi privredu i preduzetništvo" - ocjenjuje Kormakova.

Ona smatra da ustavna reforma "treba da bude organski dio puta ka EU" te da to treba da bude "integrisani proces, zajedno sa ekonomskim i socijalnim reformama".

Kormakova navodi da je "svaka zemlja koja se pridružila EU morala donijeti ozbiljne ustavne reforme, ali da nije na njoj da kaže kakve će one biti".

Kada je riječ o NATO, ona kaže da je BiH 2005. i 2009. godine pokazala opredjeljenje za ulazak u Sjeveroatlantsku alijansu.

"To je dug put. Proces kretanja u tom smjeru je od velike pomoći za BiH, a ne samo za Oružane snage, jer bezjednost i stabinost pomažu i ekonomiji" - smatra Kormakova.

Ona nije željela da hipotetički govori o najavljenoj deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske u vezi Dana Repubike, uz opasku da je Ustavni sud dio originalne dejtonske strukture i Ustava.

Amabasador SAD nada se da će zvaničnici BiH imati na umu implikacije koje bi za svakog građanina imala odluka Manivala /Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca/ da BiH uvrsti na crnu listu.

"To će imati uticaj na sve transakcije u i izvan BiH. Biće dodatnih zahtjeva u vidu pregleda, odnosno, revizije i nadzora nad finansijskim transakcijama, uključujući i finansijske doznake iz inostranstva" - zaključuje ambasador SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana