Kazniti odgovorne za zloupotrebu Parlamenta

Ž. D.
Kazniti odgovorne za zloupotrebu Parlamenta

Sarajevo - Prošireni Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta BiH odlučio je juče da poslanici na današnjoj sjednici razmatraju i pismo koje je 25 poslanika samoinicijativno uputilo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u vezi sa rezolucijom u Srebrenici i čime su zloupotrijebili Parlament.

Dopunjavanje dnevnog reda za današnju sjednicu tom tačkom predložio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a.

- Ovo treba da istjeramo na čistac, da se rasvijetle nepoznate stvari i iz kojih motiva je upućeno pismo. Niko nema pravo da uzima Predstavnički dom u svoje ruke. Očekujemo da budu utvrđeni odgovorni i ako ima krivične odgovornosti da odgovaraju. Ovdje se radi o uzurpaciji ingerencija Predstavničkog doma i treba vidjeti ko je to uradio i zašto. Očekujemo da odgovorni snose sankcije - istakao je Bosić.

Poslanici bošnjačkih stranaka uputili su krajem juna prvom čovjeku UN pismo u kojem su podržali britansku rezoluciju o Srebrenici obmanuvši ga da iza pisma stoji cijeli Predstavnički dom Parlamenta BiH. U pismu su naveli da cijeli Predstavnički dom podržava rezoluciju i da je priznanje genocida u Srebrenici temelj pomirenja u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da je iz BiH poslata veoma loša poruka.

- Grupa poslanika je zloupotrijebila Predstavnički dom. Htjeli su da prikažu da je to mišljenje Parlamenta BiH, a ono što posebno zabrinjava je tendencija kršenja Ustava BiH. Klub poslanika SNSD-a će insistirati na tome da se na dnevnom redu nađe i odluka o razrješenju Džaferovića pojačana ovim pismom, jer je svojim potpisom dao verifikaciju zloupotrebi - pojasnio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana