Katastrofalno stanje u OS BiH: Hiljade oficira, oprema za deponiju

Željka Domazet
Katastrofalno stanje u OS BiH: Hiljade oficira, oprema za deponiju

Sarajevo - Broj oficira u Oružanim snagama BiH za hiljadu je veći od broja vojnika, a od 2008. do 2013. godine Ministarstvo odbrane je potrošilo 48 miliona KM za smještaj oficira, podoficira i vojnika.

Istakla je to juče član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić na raspravi o izvještaju o radu Ministarstva odbrane u 2014. godini i postavila pitanje da li BiH sebi može priuštiti ovolike Oružane snage i njihovu takvu strukturu.

- Za smještaj oficira, podoficira i vojnika koji koriste privatne stanove troši se enorman novac. Zbog čega se sredstva ne iskoriste za adaptaciju postojećih kapaciteta Ministarstva odbrane, odnosno Oružanih snaga i trajno riješi problem smještaja. Nisu se htjeli useliti ni u zgradu koju je koristio NATO i poslije odlaska je predao besplatno - kazala je Majkićeva i dodala da BiH mora sebi definisati prioritete i reći kakve joj Oružane snage trebaju.

Majkićeva je upozorila na katastrofalnu opremljenost Oružanih snaga.

- Dok se rasipaju milioni, operativno je svega 48 odsto borbenih sredstava i 20 odsto vazduhoplovstva kojima raspolažu Oružane snage - kazala je ona.

Predsjedavajući komisije Sifet Podžić konstatovao je da se na personal troši 90 odsto budžeta Ministarstva odbrane.

- Potrebno je razmišljati o obnavljanju materijalno-tehničkih sredstava kojima raspolažu Ministarstvo odbrane i Oružane snage - istakao je Podžić, navodeći da Oružane snage imaju star i dotrajao auto-park i da se često dešavaju nezgode zbog dotrajale opreme.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da bi izdvajanja za personal bila znatno manja kada bi procenat izdvajanja iz bruto društvenog proizvoda za odbranu bio veći.

Zajednička komisija primila je k znanju izvještaj Ministarstva odbrane.

Uništavanje naoružanja

Govoreći o viškovima naoružanja i nestabilnoj municiji i minsko-eksplozivnim sredstvima, Dušanka Majkić je istakla da ovo pitanje nije u cjelosti riješeno.

- BiH je jedina zemlja koja detonacijom na otvorenom, na poligonu u Glamoču, uništava municiju i minsko-eksplozivna sredstva zagađujući time okolinu - upozorila je Majkićeva.

Oružane snage imaju 10.630 zaposlenih

13 generala

1.948 podoficira

3.099 oficira

4.065 vojnika

671 civilno lice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana