Karmel Agius, predsjednik Haškog tribunala: Jačati domaće pravosuđe

Srna
Karmel Agius, predsjednik Haškog tribunala: Jačati domaće pravosuđe

Sarajevo - Na sastanku predsjednika Haškog tribunala Karmela Agijusa sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecem i njegovim zamjenikom Davorinom Jukićem naglašena je važnost jačanja domaćeg pravosuđa koje će, nakon završetka mandata Haškog tribunala, u potpunosti preuzeti procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Posebno je naglašen značaj jačanja principa nezavisnog sudstva, kao osnova demokratskog društva, oslobođenog bilo kakvih spoljašnjih uticaja, saopšteno je iz Suda BiH.


Agijus, koji je danas upoznat o dinamici procesuiranja predmeta ratnih zločina, planovima i izazovima koji Sud BiH očekuju na putu evroatlantskih integracija, podržao je dalji rad te institucije u procesuiranju svih predmeta iz njene nadležnosti.

On je naglasio ključnu ulogu Suda BiH u uspješnom procesuiranju najsloženijih predmeta ratnih zločina i izrazio zadovoljstvo zbog doprinosa koji je Sud dao borbi protiv nekažnjivosti.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju i ulozi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u uspostavljanju Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH, a na kraju je zaključeno da su iza dvije institucije godine uspješne saradnje, koja će biti nastavljena posredstvom Međunarodnog rezidualnog mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana