Кантонална полиција ће зауставити прилив миграната у УСК

Срна, klix.b a
Кантонална полиција ће зауставити прилив миграната у УСК

Сарајево - Полиција Унско-санског кантона настојаће од данас да заустави сваки прилив миграната на ово подручје, а сутра би требало да буде позната нова локација прихватног центра за мигранте у Бихаћу, закључено је на данашњем састанку министра безбједности БиХ Драгана Мектића и Оперативне групе за ситуацију са мигрантима у Унско-санском кантону.

Мектић је након састанка изјавио новинарима да ће најкасније сутра бити позната локација за смјештај миграната на подручју Бихаћа на којој ће бити смјештена сва лица која тренутно бораве по градским улицама, парковима, али и приватном смјештају.

"Не можемо им забранити слободно кретање, али ћемо га, из безбједносних разлога, морати редуковати, као што је учињено и у другим европским земљама", рекао је Мектић.

Комесар полиције Унско-санског кантона Мујо Коричић најавио је да ће полиција из безбједносних разлога морати да заустави даљи прилив миграната у овај кантон.

"Поставићемо полицијске пунктове на улазу у кантон и зауставити даљи долазак илегалних миграната. То морамо учинити, јер би уласком новог броја миграната била нарушена безбједносна ситуација", рекао је Коричић и додао да ће о овоме обавијестити све превознике у БиХ како би престали превозити мигранте.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић и представници Међународне организације за миграције /ИОМ/ истакли су да ће све бити учињено да мигранти који већ бораве на подручју кантона, буду адекватно збринути на новој смјештајној локацији у Бихаћу и да имају хумане услове.  

Скоро 400 миграната на граници с Хрватском код Велике Кладуше, појачано присуство полиције

На граничном прелазу Маљевац тренутно се налази близу 400 миграната који желе прећи границу БиХ с Хрватском, док су мигранти који су јуче стигли на гранични прелаз Изачић враћени у прихватне центре, потврдила је за klix.ba портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Јутрос се из Велике Кладуше на гранични прелаз Маљевац упутило близу 80 особа, али број се повећавао како су пристизале нове групе и тренутно их има између 350 и 400, а од граничног прелаза су удаљени 100 метара. На овом граничном прелазу повећано је присуство припадника Граничне полиције и МУП-а УСК.

Подсјећамо, близу 200 мигранта и јуче је стигло у близину граничног пријелаза Маљевац, одакле су враћени неколико сати касније.

На гранични прелаз Изачић јуче је стигло стотињак особа које су напустиле хотел Седра у Цазину гдје су биле смјештене. Ноћ су провели поред пута, а током данашњег дана стигла је још једна група миграната па их је у одређеном тренутку било близу 200. Сви они су враћени у прихватне центре.

"Координираним активностима припадника Граничне полиције и МУП-а УСК, група која је била на удаљености од 600 метара од граничног прелаза Изачић враћена је на три локације, у два прихватна центра. Саобраћај се одвија несметано", казала је Дујковић.

Упркос томе што мигранти немају документе потребне за прелазак границе, надали су се да ће прећи у Хрватску, али хрватска полиција је саопштила да неће допустити мигрантима да незаконито пређу границу, што је било и очекивано.

У градовима Крајине, а највише у Бихаћу и Великој Кладуши, тренутно се према процјенама налази више од 10.000 миграната који чекају погодну ситуацију да се домогну неке од земаља западне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана