Када ће БиХ добити главног тужиоца?

ATV
Када ће БиХ добити главног тужиоца?

БиХ још није испунила услове за именовање главног државног тужиоца. Конкурс на који се за ту позицију почетком године пријавило тринаест кандидата, до краја мјесеца ће бити поништен, па је крајње неизвјесно која имена ће се наћи на новој листи.

Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета за АТВ поручује да то захтијевају нове, европски усклађене одребе Пословника Високог судског и тужилачког савјета, али не открива детаље.

“Још увијек није поништен, јер још није ступио на снагу нови Пословник ВСТС-а, али ће бити поништен чим он ступи на снагу”, истакао је Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ. 

Познато је да ће бити интервјуисани само кандидати који су бар три године обављали посао са којег и аплицирају. Руководиоце правосудних институција на разговор ће позвати само ако им је истекао један мандат. Забрањено је и да супружник или родбина раде у БХ-Тужилаштву. 

Правници поручују да ће Високи судски и тужилачки савјет морати да буде пажљив и код других особина.

“То су, прије свега, стручност, знање, радно искуство, радни резултати, стручност заснована на објављивању досадашњих стручних радова, професионалност, непристрасност, објективност, морални квалитети који морају бити изражени”, истакао је Бојан Микановић, правник. 

На конкурс који ће бити поништен пријавило се 13 кандидата, али двојица су и одустала. Једини тужилац из Српске повукао се из породичних разлога. Прописано је да мандат тужиоца траје шест година, иако га до сада ниједан бх-тужилац није завршио, што довољно говори колико је тај посао захтјеван и ризичан. 

Гордана Тадић већ двије године је вршилац дужности. Нови главни тужилац замијениће смијењеног Горана Салиховића, који је отишао уз дисциплинску пријаву и кривичну истрагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана