Јефтини гас у јулу стиже у Српску

Ведрана Кулага
Јефтини гас у јулу стиже у Српску

Бањалука - Република Српска и Русија усагласили су све детаље уговора о директној испоруци гаса по повољнијим цијенама и до краја марта документ би требало да буде потписан, а јефтинији гас потећи ће до почетка јула.

Договор о директној испоруци гаса из Русије у Српску, односно без посредовања сарајевског предузећа "БХ гас" и по повољнијим цијенама, постигнут је у септембру прошле године током званичне посјете делегације РС на челу са предсједником Милорадом Додиком и премијером Жељком Цвијановић Москви. Потпис на основне услове испоруке гаса РС са званичницима руске компаније "Гаспром" тада је ставила Цвијановићева, а текст уговора је усаглашен и парафиран 23. децембра 2014. године.

Завршна фаза

Посао снабдијевања гасом ових дана улази у завршну фазу, а директор предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац очекује да ће званично потписивање уговора бити обављено до краја марта.

- Уговор подразумијева директну испоруку природног гаса руске компаније "Гаспром експорт" компанији "Гас-Рес". Ми ћемо бити задужени за испоруку осталим потрошачима у Српској - казао је Пухалац.

"Гас-Рес" ће, након потписивања уговора, закључити уговоре о снабдијевању са заинтересованим потрошачима и оператерима гасоводних система у РС и рјешавати оперативне и техничке задатке неопходне за почетак испоруке гаса.

- Испорука гаса по новом уговору, који ће потписати компанија "Гас-Рес", требало би да почне 1. јула 2015. године - истакао је Пухалац.

Прецизирао је да је овај посао вишеструко користан за РС.

- Не само да РС овим уговором добија јефтинији гас без посредника, већ себе први пут промовише као кредибилног пословног партнера "Гаспрома", што је од великог значаја за развој независног сектора гаса у РС и за раскид са досадашњим монополистичким понашањем компанија из ФБиХ - нагласио је Пухалац.

Сличан став изнио је и стручњак за енергетику Душан Богдановић. Истичући да је директна испорука гаса цјеновно повољнија, нагласио је да Српска треба да додатно искористи добре односе који су у протеклом периоду успостављени са званичном Москвом.

- Ово је веома добра прилика за РС да без посредника набавља тај енергент, који је еколошки чист, али и да смањи трошкове. У сваком случају, Српска треба да искористи добре односе са Русијом, која је свјетска сила и шири сарадњу - рекао је Богдановић.

О предностима директне испоруке гаса говорио је предсједник РС након повратка из Москве у септембру. Додик је тада рекао да је веома задовољан због договора о директној испоруци гаса Српској. Оцијенио је да је руска страна показала разумијевање и да је први пут искориштена таква могућност предвиђена Дејтонским споразумом.

Нови правци

Осим привођења крају уговора директне испоруке гаса из Русије долазе повољне вијести за РС. Након што је "замрзнута" градња гасовода "Јужни ток", чији је један крак требало да дође и у Српску, посљедњих дана све се чешће може чути да пројекат за допремање руског гаса до западне Европе ипак није мртав. То је ове седмице у Будимпешти наговијестио и руски предсједник Владимир Путин, наводећи да би алтернативни гасовод који ће ићи према Турској, заобилазећи Бугарску, могао стићи преко Србије и Мађарске до Аустрије. Бројни стручњаци и упућени у проблематику градње "Јужног тока" истичу да идеја о довођењу руског гаса, преко западног Балкана до западне Европе, никада није напуштена.

И у Представништву Републике Српске у Москви кажу да су упознати са новом идејом, као и да Москва и Брисел о томе воде преговоре. Потврђују да би, ако дође до реализације пројекта, траса новог гасовода једним дијелом пратила руту "Јужног тока".

Ђокић

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је рекао да Српска не губи наду да пројекат "Јужни ток" може оживјети на неки други начин.

- Што се тиче РС, то питање ћемо рјешавати у сарадњи са Србијом - истакао је Ђокић.

Он је рекао да је Српска, када је ријеч о гасном систему и употреби гаса као енергента и даље веома заинтересована да буде дио пројеката којима би овај регион обезбиједио сигурно снабдијевање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана