Изградња нове болнице у Добоју креће на прољеће

Данијела Стоканић
Изградња нове болнице у Добоју креће на прољеће

Добој - На мјесту некадашње касарне у приградском насељу Усора на прољеће би требало да почне изградња новог објекта добојске болнице којој гравитира 270.000 становника из осам општина ове регије.

Један од најзначајнијих пројеката у РС биће повјерен кинеској државној компанији "Синефарм" која ће болницу подићи по систему кључ у руке.

Према идејном рјешењу објекат нове болнице са пет спратова простираће се на 20.000 квадратних метара и у њему ће бити смјештене све болничке службе, уз додатну палијативну његу. Поред болнице биће саграђен и хелиодром.

Споразум о изградњи нове болнице са представницима кинеске државне компаније у Пекингу почетком новембра прошле године потписали су предсједник РС Милорад Додик и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Савјетница предсједника РС Бојана Васиљевић-Пољашевић казала је јуче да су у току припреме за састанак са кинеским инвеститорима.

- Представници кинеске компаније већ су долазили два пута, а за десетак дана стижу њихови инжењери, када улазимо у финалне преговоре. Почетак изградње нове добојске болнице може се очекивати на прољеће идуће године - рекла је Васиљевић-Пољашевић додавши да ће нови објекат бити на другој страни града у односу на одстојећу болницу.

Чекајући детаље споразума са инвеститорима, у Болници "Свети аодстол Лука" кажу да су спремни за почетак радова. Осим обезбијеђеног земљишта, истичу да су урадили студију изводљивости и идејни пројекат.

Вршилац дужности директора болнице Милорад Живковић рекао је да је одстојећа зграда ове здравствене установе изграђена у виду павиљона, што отежава пружање услуга пацијентима, јер се службе налазе у различитим објектима.

-  Због тога је под хитно потребна нова зграда, у којој ће све службе бити под једним кровом. Надамо се да ће изградња болнице почети у најскоријем року, ради потреба пацијената и смањења трошкова пословања - казао је Живковић.

Новом објекту и бољој здравственој заштити надају се и становници добојске регије. Добојлија Раденко Петровић није крио срећу што је на ред за нову болницу дошао и Добој, јер ће сигурно имати много бољу и савременију медицинску услугу.

- Нову болницу нам обећавају годинама и никад ништа. Надам се да овај пут није тако, јер да одем код љекара треба ми најмање један дан - рекао је Петровић.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић рекао је раније да ће "Синефарм" осим изградње и опремања нове болнице и едуковати здравствене раднике у Српској.

Изградња одстојеће болнице у Добоју почела је давне 1952, а посљедњи павиљон завршен је 1982. године.

Пословање

Милорад Живковић каже да након недавне деблокаде рачуна због 380.000 КМ дуга за воду лакше организују рад и снабдијевање лијековима и медицинским средствима.

- Обавезе према запосленима и добављачима измирујемо из расположивих средстава - казао је Живковић.

Стари објекат

Од велике користи становницима Добоја биће и одстојећи објекат болнице. С обзиром на то да је у њега посљедњих година доста уложено, посебно послије катастрофалних поплава из 2014. године, зграда би након што буде изграђена нова могла да послужи и као ђачки и студентски дом или пензионерски и геријатријски центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана